Annons:

REPLIK: Inga höjda patientavgifter med KD

Tack, Jonas Hellberg (S), för tillfället att bemöta den myt socialdemokrater försöker sprida! När den först dök upp på ledarplats i Aftonbladet förvägrades Kristdemokraterna att replikera. Samma sak när den upprepades i Östra Smålands ledare. När du försöker sprida samma villfarelser i Dagens Vimmerby/Dagens Hultsfred bör de äntligen kunna bemötas.

Annons:

 

Strategin är tydlig: Socialdemokraterna har misslyckats. Vårdköerna växer sedan Göran Hägglunds kömiljard togs bort. Det Alliansparti som har starkast förtroende i vårdfrågor är Kristdemokraterna. Genom att sprida misstro gentemot partiet hoppas sossarna kunna behålla makten.  

 

Det varken Hellberg eller socialdemokrater i allmänhet verkar begripa är att höjda skatter inte är lösningen på alla samhällets problem. Kristdemokraterna satsar 27,5 miljarder kronor mer än regeringen på vård och omsorg. Det är en fullt ut finansierad budget utan skattehöjningar. Istället har vi gjort en tuff prioritering där vi satt vården och omsorgen först. Vården och omsorgen ska prioriteras igen och finnas för alla. Vi har inga förslag om höjda avgifter. 

 Röstade för att behålla avgifter

Men Hellberg själv kastar sten i glashus. När vi tillsammans med övriga Allianspartier ville ta bort avgifterna för mammografi, gynekologisk cellprovskontroll och screening för abdominalt aortaaneurysm, då röstade Hellberg för att behålla avgifterna.

Det offentliga måste ta ett mycket större ansvar för att säkra att alla i hela landet, oavsett var man bor, ska få tillgång till högkvalitativ vård. Vi satsar på mer resurser men vill också förändra arbetssätt inom sjukvården, med reformer för att korta köerna, öka antalet vårdplatser, förbättra vårdgarantin och öka tillgängligheten till primärvården. 

 Tusentals väntar på vård

Kristdemokraternas politik har effekt. När vi styrde Socialdepartementet lyckades vi minska antalet som väntade i vårdköer från 130 000 till 40 000 personer. I dag, under sossarnas styre, är det 84 000 personer som väntar på vård längre än vad vårdgarantin tillåter. Det är oacceptabelt. I Kristdemokraternas Sverige ska alla kunna få god vård i tid.

Så: Nej, Kristdemokraterna har inga planer på att höja patientavgifter. Av partiets Principprogram framgår att "den solidariskt finansierade hälso- och sjukvården är välfärdens kärna och ska vara behovsstyrd.

En efterfrågestyrd hälso- och sjukvård bryter mot bryter mot principen om alla människors absoluta och okränkbara värde". Vidare slår principprogrammet fast att "vården ska vara jämlik och tillgänglig för hela befolkningen. Även människor som har svårt att nyttja sin valfrihet ska ha tillgång till en god, trygg och värdig vård". 

Gudrun Brunegård (KD)

Oppositionsråd i landstinget

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt