Annons:

DEBATT: Gudrun Brunegård stoppar huvudet i sanden

Gudrun Brunegård känner sig pressad av att sin partiledare Ebba Busch Thor tycker att välfärden i högre utsträckning ska finansieras genom privata avgifter och försäkringar.
På något annat sätt kan jag inte tolka hennes replik (Dagens Vimmerby/Dagens Hultsfred 18/2). Gudrun Brunegård försöker stoppar huvudet i sanden och komma undan den brännheta sakfrågan.

Annons:

Men Gudrun Brunegård, så lätt kommer kristdemokraterna inte undan. För det är ingen myt eller villfarelse, som Gudrun Brunegård påstår, att Ebba Busch Thor har uttalat sig positiv till ökade avgifter i sjukvården. Detta skedde nyligen i en intervju i Svenska Dagbladet.

Att Gudrun Brunegård inte skulle vara uppdaterad kring sin partiledares uttalande finner jag för otroligt. Jag upprepar därför min fråga: med hur mycket planerar KD att höja patientavgifterna inom hälso- och sjukvården i Kalmar län?

 Sjukvård ska ges efter behov

Jag tycker att det är konstigt att ett parti som vilar på kristen grund driver kravet på höjda avgifter. Människors behov av hjälp och stöd i livet borde rimligen aldrig få bli en fråga om sparkontots storlek. Inte minst många äldre med låga pensioner skulle drabbas.

Sjukvård ska alltid ges efter behov, inte efter plånbok. Av det skälet tänker vi socialdemokrater varken välja avgiftsvägen eller privatiseringsvägen för att finansiera framtidens välfärd. Det ska ske fortsatt solidariskt efter förmåga via skatten.

Här är våra satsningar 

För Gudrun Brunegård och läsarna vill jag avslutningsvis berätta följande: Det rödgrönt ledda Landstinget i Kalmar län har under många år utmärkt sig som ett landsting med korta väntetider och en hälso- och sjukvård av hög kvalitet.

Under vårt socialdemokratiska styre har vi även tagit initiativ till en rad avgiftssänkningar. Vi var först i landet att genomföra avgiftsfria besök för alla patienter över 85 år. Vi har också precis genomfört en rejäl avgiftssänkning för länets pensionärer inom kollektivtrafiken.

Regeringen har också sett till att vi bland annat har kunnat höja tandvårdsbidraget, infört avgiftsfri mammografi och screening av livmoderhalscancer, kostnadsfria preventivmedel för unga under 21 år med mera.

Prioriterat välfärden

Allt detta har kunnat genomföras just därför att vi har valt välfärd framför skattesänkningar. Allianspartierna gjorde tvärtom en annan prioriteraring när de satt i regeringen. Och nu vill kristdemokraterna återigen sitta i samma regering som moderaterna. Ett parti som går till val på ännu ett jobbskatteavdrag som både leder till minskade resurser till välfärden och till nya skatteorättvisor mellan löntagare och pensionärer. 

Jonas Hellberg (S)

Landstingspolitiker i Kalmar län

Fotnot: Tidigare inlägg i debatten hittar du på debattsidan.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt