Annons:

DEBATT: S i Kalmar län – har ni  lyckats påverka er regering?

Centerpartiet, med Christer Jonsson, Ingela Nilsson Nachtweij och Anders Åkesson i spetsen, ifrågasätter Socialdemokraterna. Foto: Jakob Karlsson

DEBATT: S i Kalmar län – har ni lyckats påverka er regering?

På sensommaren 2017 stod det klart. När Trafikverket, efter tydliga regeringsdirektiv, la sin transportplan för de kommande tio åren skulle vägar och järnvägar i Kalmar län knappt få en enda ny krona.
”Det ordnar sig”, tycktes det S-ledda länet säga och låta förtroendeingivande. Inom kort ska vi få facit – har deras alldeles för sena påverkansarbete burit någon frukt?

Annons:

Under vintern och våren förra året började faktum bli synligt: Länet skulle glömmas bort och regionförbundets ordförande Ulf Nilsson (S) skrädde inte orden när han utropade Kalmar län till en bortglömd exklav, motsvarande Kaliningrad.

Vad han då inte nämnde var hans eget partis, Socialdemokraternas, del i att det blivit så. Påverkansarbetet, det som regionförbundets styrelse ska bedriva mot regeringen, hade blivit gravt eftersatt och konsekvensen gjorde inte bara Ulf Nilsson frustrerad.

Blir ingen debatt

Under förra året tog Centerpartiets företrädare i länet flera initiativ till samarbete; Att gå fram med en gemensam röst borde kunna stärka våra chanser att förmå regeringen att ändra på Trafikverkets plan. Och nu drar det ihop sig till regeringsbeslutet – ryktet säger att det ska tas inom kort.

Tyvärr passerar inte regeringens beslut om Nationell transportplan riksdagen, det är regeringen själv som beslutar om de drygt 700 miljardernas fördelning. Så någon debatt med fler förslag och invändningar blir det inte. Det är bara regeringen S+MP som avgör vad som nu ska hända. Så vad blir det?

En tragisk historia

Kommer vi att få besked om att våra regionala tågbanor – Stångådals- Tjust- och Kust-till-kust-banorna – ges möjlighet till överlevnad och trafikökning? Får vi veta att eftersatta satsningar och underhåll på E22 blir av? Kommer några andra nationella medel att över huvud taget läggas på Kalmar läns infrastruktur?

Vi, som inte har direktlinjer in i regeringen, har gjort vad vi har kunnat för att påverka utvecklingen av den här tragiska historien. Vi har samarbetat och tagit initiativ när sådana fattades. Nu återstår att se hur S-företrädarna i det här länet har lyckats. Vi håller tummarna för att ansträngningarna har gett resultat och att Kalmar län inte glöms bort av regeringen, ännu en gång.

Anders Åkesson, riksdagsledamot, Kalmar
Christer Jonsson, distriktsordförande, Emmaboda
Ingela Nilsson Nachtweij, riksdagskandidat, Vimmerby
Karin Helmersson, riksdagskandidat, Nybro
Leif Larsson, ledamot i Regionförbundet, Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt