Annons:

Replik från V:

Kaj Raving har skrivit en replik till Kristdemokraterna om barnäktenskap. Foto: Vänsterpartiet/Kalmar län

Replik från V: "KD vilseleder om barnäktenskap"

Vänsterpartiet menar att Kristdemokraterna vilseleder i sin debattartikel om barnäktenskap. Läs deras svar här.

Annons:

Vänsterpartiet är det parti som tydligast är emot barnäktenskap. Vi vill ha ett totalförbud eftersom alla barn ska ha rätt till sin barndom och alla människor ska ha rätt att välja sin partner själv. Ett parti, och en person, som själv införde dagens lagstiftning som tillåter undantag för barnäktenskap anklagar nu oss för att vara för barnäktenskap. Det är faktiskt ett magstarkt hyckleri. 

När lagen om barnäktenskap senast ändrades 2014 röstade Vänsterpartiet som enda parti för att ta bort alla möjligheter till undantag. Caroline Szyber (KD) satt i riksdagen och röstade tillsammans med övriga Kristdemokrater för att behålla de undantag för barnäktenskap som finns i dagens lagstiftning. Ett fruktansvärt svek mot flickorna.

Nu pågår ett arbete med att uppdatera lagen igen. Vänsterpartiet kommer såklart rösta mot alla eventuella möjligheter till undantag även denna gång. Det vet rimligen alla som är insatta i frågan. Det hindrar dock inte KD:are från att, tillsammans med SD och en del annan höger, medvetet försöka vilseleda väljarna med syfte att måla upp en bild av att Vänsterpartiet skulle vara för barnäktenskap. 

Sedan 2014 har alltså ingen omröstning om ny lagstiftning när det gäller barnäktenskap skett. Det KD oärligt hänvisar till är istället en viljeyttring utan påverkan på verkligheten eftersom ett förslag redan är på gång. Omröstningen handlade alltså inte om ifall undantag för barnäktenskap skulle tillåtas eller inte, vilket påstås.

Eftersom det redan sitter en utredning och behandlar frågan och att man bör invänta den innan beslut tas röstade Vänsterpartiet mycket riktigt emot tillkännagivandet. Det handlar om att värna vår svenska tradition av rättssäkerhet. Det är förståeligt att KD vill skyla över sitt svek mot flickorna, men att göra det genom att medvetet vilseleda väljarna hjälper knappast de som drabbats. 

Att Caroline Szyber och KD nu insett sitt misstag och ändrat sig är bra. Fast bäst hade förstås varit att KD och alla andra lyssnat på Vänsterpartiet 2014.

Då hade vi haft en lag utan undantag på plats redan idag. Och många flickor hade sluppit drabbas.

Kaj Raving (V)

Riksdagskandidat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt