Annons:

REPLIK: Lagstiftningen mot barnäktenskap är otillräcklig

Caroline Szyber. Foto: Pressbild

REPLIK: Lagstiftningen mot barnäktenskap är otillräcklig

Det är glädjande att Kaj Raving (V) nu ger besked från Vänsterpartiet i frågan om barnäktenskap. Vänstern (V) valde att inte lägga någon reservation i civilutskottet när frågan behandlades tidigare i vår. De sa inte heller ett ord om problematiken i debatten i kammaren i riksdagen. V röstade precis som du skriver nej 2014, därför var det högst förvånande att ni inte gjorde det nu.

Annons:

Allt för många barnäktenskap erkänns idag för att de ingåtts utomlands. Det är där vi har det största problemet idag. Ett reellt problem där lagstiftningen är otillräcklig. Kristdemokraterna tillsammans med övriga Alliansen, samt Sverigedemokraterna och V var tydliga i direktiven för utredningen angående starkare skydd mot barnäktenskap.

Vi vill täppa igen även ventilen mot barnäktenskap som ingåtts utomlands. Tyvärr föreslog utredningen något annat. Det är detta som nu bereds av regeringen. Vi ville markera och visa hur majoriteten ser ut i riksdagen i frågan och lade därför ett tillkännagivande, dvs en uppmaning till regeringen att agera utifrån riksdagens åsikt.

Det är så vi sätter press

Det röstade ni i V, Socialdemokraterna och Miljöpartiet emot. Det är fakta. Detta berättar vi nu också. Det är så vi sätter press på regeringen att landa rätt.

Remisstiden har gått ut. Regeringen bereder och säger att lagförslag är på gång. Men vi förstår inte vad som tar så lång tid. Bäst vore att sätta ner foten före sommaren. Så att lagen kan börja gälla så fort som möjligt som det är sagt.

Så att det blir tydligt av vi inte accepterar att flickor gifts bort.

Caroline Szyber, riksdagsledamot (KD) och ordförande i civilutskottet,

vice ordförande i Kristdemokraternas kvinnoförbund

 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt