Annons:

Linnéas Lördagskrönika: Det vore bättre om män födde barn

– Du är en drottning som är utvald att bära och föda den här nya världsmedborgaren, sa min barnmorska när jag var rädd för förlossningsskador. Och visst hade hon alldeles rätt.

Annons:

Jag var en drottning, och nu är jag en igen. Jag hyr ut min kropp för att ge mitt barn sitt liv, mer poetiskt och vackert blir det inte. Jag som också har en hyfsat skonsam graviditet tycker till och med om det, njuter av att känna mig utvald och ashäftig. 

Men. 

Att det i allmänhet är kvinnor som föder barn är egentligen en ganska dålig idé. Det vore bättre om män gjorde det. Jag ska berätta varför. 

*

- Jag gjorde touch down! säger en av mina klasskompisar när han slänger sig ned i soffan i rastrummet där vi hänger innan NO-lektionen ska börja. 

Vad han menar med touch down är att bajskorven han nyss bajsade ut nuddade vattnet i toalettstolen innan den lossnade från hans rumpa. Killarna i rastrummet garvar och vi tjejer himlar med ögonen och tycker att det äckligt. 

- Jag ska gå och lägga en kabel innan lektionen, säger en annan kille och börjar gå mot toaletten. 

*

Jag tycker egentligen att bajs är ett ganska kul ämne, och ser nästan fram emot att min treåring ska komma in i den här kiss-och-bajs-åldern jag hört så mycket om. Jag tycker det ska bli kul att bara kunna säga ”bajskorv” och få henne att vika sig av skratt. Men ändå vet jag ju att vi tjejer inte bajsar. Alltså, KANSKE att vi lämnar efter oss ett blomsterhav och en doft av parfym när vi varit på toaletten, men ingenting annat.

Nuförtiden, när jag blivit vuxen, upplyst och frigjord, kan jag prata med kompisar om bajskablar ibland. Men jag minns så tydligt skillnaderna i högstadiet där kulturen sa att det var okej, och till och med kul, när killar pratade om bajs, men helt otänkbart att tjejer skulle göra det. 

Nej, inte alla killar. Nej, inte alla tjejer. Men vi lärde oss att förhålla oss till det olika. 

*

ÖL BYGGDE DENNA VACKRA KROPP

står det på en sån där fyndig t-shirt som går att köpa i ett marknadsstånd på sommaren. Jag har sett några män ha på sig den eller t-shirts med liknande budskap, men aldrig kvinnor. 

- Det blir inga fler kakor för mig idag, brummar en chef i ett fikarum och klappar sig på den runda och stadiga magen. Pondusmagen, som den skämtsamt brukar kallas. Om den sitter på en man, alltså. 

Ja, killar känner också av kroppshets. Ja, det finns utseendeideal åt alla håll och det är jobbigt för varenda människa. Men det är fler reklamstolpar som är tapetserade med det smala kvinnoidealet, och vi tjejer lär oss tidigt att det ÄR den viktigaste egenskapen vi har. Den vi först bedöms efter. I filmerna finns det färre kvinnor med ”pondusmage” än det finns män. Så är det. 

Och därför kan det här med degmage och flärpbröst efter en graviditet ställa till det en hel del. I det här med att tycka om sig själv. I det här med att känna att man duger. I det här med att förstå att ens värde inte förändras av en degmage. 

 *

Sammanfattningsvis finns det två grejer som är bra att ha när man ska eller har fött barn:

1. En skön och avslappnad relation till sin kropp – den duger som den är, typ. För oavsett om man är en duktig mamma som tränar upp sig fort som fan efter förlossningen har kroppen förändrats för en tid. 

2. Att man har lätt för att snacka om bajs, kroppshål och dess funktioner eller icke-funktioner utan att skämmas för det. För det behöver pratas om sådant efter en förlossning. (Nu bajsar ju vi tjejer som sagt bara blommor, men OM vi hade bajsat bajs och skulle göra det efter en eventuell förlossning kan det bli problem som det behöver talas klarspråk om.)

Alltså vore det bättre om män födde barn, helt enkelt. Eller att vi jobbar för att vi kvinnor får samma förutsättningar.

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt