Annons:

Linnéas Lördagskrönika: Jag vill döda Greta Gris

Treåringen frågar varför jag och treåringens pappa inte äter kött, och vi svarar så pedagogiskt vi kan att vi inte vill döda djur. "Vi dödar ju inte morfars katt och äter upp den" säger vi. Sen kommer vi på oss själva med att folk faktiskt inte äter katt i Sverige, och tillägger: "och vi dödar ju inte Greta Gris och äter upp henne".

Annons:

Treåringen funderar en stund. Hon får äta vad hon vill, och på förskolan äter alla andra kött, så självklart gör hon det också när hon är där. När hon har funderat färdigt säger hon, utan att tveka: "Jag vill döda Greta Gris".

*

Greta Gris är treåringens nya tecknade favoritfigur. Greta bubblade upp i efterdyningarna av Anna-och-Elsa-perioden, och det är Greta Gris som treåringen nu väljer att ägna sin skärmtid åt. Alltid. På frågan om hon vill titta på något när jag och treåringens pappa behöver akut barnvakt, blir svaret ALLTID Greta Gris nuförtiden.

Jag slår mig ner bredvid treåringen för att se vad ungdomarna gillar nuförtiden. För att sätta mig in i treåringens värld lite. Vara en god och delaktig förälder och så vidare.

I första avsnittet bygger Greta Gris och hennes vänner en trädkoja med glada pastellfärger på väggarna. Där inne sitter de sedan och dricker låtsasté ur leksakskoppar. Gretas bror Georg och hans kompisar kastas ut ur kojan för i Gretas koja får bara flickor vara. Så Georg och hans kompisar bygger också en koja, en där bara pojkar får vara.

Georgs koja är blå och svart och har en dödskalleflagga på taket. Flickorna och pojkarna bråkar och står i, tills Greta konstaterar att pojkar är bråkiga medan flickor vill ha lugn och ro. Sedan lägger sig alla på marken och skrattar av hjärtans lust.

 *

I det andra avsnittet jag ser går Pappa Gris till jobbet medan Mamma Gris stannar hemma med barnen. Greta Gris och hennes mamma tvättar en röd tröja. När tröjan kommer ut ur tvättmaskinen upptäcker mor och dotter (till sin stora fasa) att pappas vita fotbollströja har legat i samma tvättmaskin.

Den heliga fotbollströjan har nu blivit rosa. "Kanske pappa gillar den", hoppas Greta. För Greta gillar ju rosa. Och Mamma Gris gillar ju rosa. Men Pappa Gris gillar inte alls rosa. Och Gretas lillebror Georg gillar inte heller rosa. Sedan får Pappa Gris spela fotboll i sin vita jobbskjorta, medan Greta Gris och Mamma Gris får stå utanför planen och titta på. Sedan lägger sig alla på marken och skrattar. 

*

Och plötsligt håller jag med treåringen. Jag vill också döda Greta Gris.

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt