Annons:

En avslutning som väcker frågor – och en makalös ”gubbe”

Premiären av Elitserien i speedway har gått i mål. För Dackarna började den med ett enda stort utropstecken – och avslutades med ett fett frågetecken. Men låt oss börja någon annanstans. Greg Hancock. ”Gubben” är snart 48 år. Wow!

Annons:

När Dackarna plockade in Greg Hancock i höstas gnyddes det både här och där om att ”gubben är slut”. Och visst, med en lång skadefrånvaro i bagaget var det lätt att förstå oron och tveksamheten. Men efter att ha sett elitseriepremiären mellan Smederna och Dackarna kan vi väl konstatera en sak: Greg Hancock, som fyller 48 år i sommar, är inte slut. Långt därifrån. Jag vågar inte ens utesluta att han kan vara med och slåss om en pallplats i VM även i år. Makalöst.

”Ville plocka fram motorsågen”

Dackarnas premiär som helhet då? Som journalist är det ju faktiskt helt okej att vända kappan efter vinden. (Varför skulle inte jag kunna göra det när alla andra, ja, ni som inte är journalister också, gör det?).

För att tala klarspråk: Efter tolv heat var jag redo att hylla Dackarna och lyfta fram laget som en guldkandidat. Tre heat senare ville jag plocka fram motorsågen.

Men... kanske ska vi stanna vid ett mellanting den här gången. Säsongen är trots allt bara en match gammal.

Vek ned sig

Dackarna gjorde trots allt en stark insats i tolv heat och ledde med åtta poäng. Greg Hancock och Maciej Janowski körde som potentiella världsmästare båda två.

Vad som hände sedan har jag inte en aning om, men visst stod Målillalaget för en avslutning som väcker frågor. Dackarna behövde ta sex poäng i de tre avslutande heaten för att vinna matchen. Fem för att få med sig ett kryss. Det blev fyra poäng och förlust.

Oroväckande här var att Maciej Janowski, Patryk Dudek och Greg Hancock vek ned sig fullständigt. Dudek körde i heat 13 och 14, Janowski i heat 13 och 15 och Hancock i heat 15. På de starterna körde GP-trion in två poäng – tillsammans! Det är naturligtvis inte hållbart.

Oliver Berntzon, mycket duktig i kväll, körde för övrigt i ett av nämnda tre heat och tog på egen hand två poäng där.

Dackarna – en guldkandidat

Extra oroväckande blir avslutningen av det faktum att Patryk Dudek inte har fått det att lossna i säsongsinledningen. När jag pratade med honom i måndags var det lätt att se på kroppsspråket och höra att han inte känner sig tillfreds med situationen. Å andra sidan har polacken ett mycket professionellt team bakom sig och risken att de inte ska hitta rätt framöver känns mycket lite.

Några av er kanske undrar om Dackarna, trots kvällens kollaps, är en kandidat till SM-guldet i höst? Låt oss säga så här, många lag kan ta det där guldet och ja, Dackarna är definitivt ett av dem.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt