Annons:

Krönika: Ett mossigt val – givetvis skulle Berntzon fått ett GP-wildcard

Oliver Berntzon är på väg att hitta tillbaka till en riktigt hög nivå. I går kväll var det han som var skillnaden mellan vinst och förlust, mellan succé och fiasko, för Dackarna. Så frågan känns befogad: Varför får inte ”Vispen” chansen att mäta sig med världseliten i GP-tävlingen i Målilla senare i sommar?

Annons:

Andreas Jonsson, snart 38, fick ett wildcard till GP-tävlingen i Hallstavik. Ett mossigt, men ändå givet val. Efter lång och trogen tjänst var Jonsson värd att få köra ett Grand Prix hemma i Hallstavik när chansen väl dök upp.

Peter Ljung, snart 36, är den som kommer att få chansen i GP-tävlingen i Målilla senare i sommar. Ett mossigt val även där, som kan försvaras av att Vetlandaboende Ljung gör sin kanske bästa säsong i karriären. Men... nej, ändå inte.

Missunnar inte Ljung chansen

Det där säger lite om hur svensk speedway fungerar och hur den mår. Egentligen gillar jag inte att prata om ålder i elitidrott, det är resultaten som ska avgöra. Men jag har svårt att se att Andreas Jonsson och Peter Ljung är Sveriges framtida Grand Prix-stjärnor.

Som wildcard-förare till tävlingen i Målilla såg jag ett givet val: Oliver Berntzon.

Inte för att jag missunnar Peter Ljung platsen. Inte alls. Ljung har gjort en mycket stark säsong, men i ärlighetens namn har han redan fått sina GP-chanser.

Ett av speedwaysveriges största hopp

Oliver Berntzon har inte nått samma nivå som Ljung, men gör troligen sin bästa säsong i karriären. ”Vispen” har inte hunnit fylla 25 år än och måste ses som ett av speedwaysveriges största hopp inför framtiden. Han är dessutom erkänt stark runt Målillaovalen. I årets hemmamatcher har han snittat 1,6 poäng per heat, 1,95 om man räknar med bonuspoäng.

Nej, jag kan bara konstatera att när wildcardet till GP-tävlingen i Målilla utsågs har någon tänkt rejält fel och det är synd för svensk speedways framtid.

Stjärntrion levererade

Oliver Berntzon var för övrigt också den förare som klev fram och blev tungan på vågen när Dackarna derbyvann mot Vetlanda på onsdagskvällen.

I tisdags skrev jag att det inte var domarens fel att Dackarna förlorade hemmamatchen. Och när Målillalaget tog revansch i Vetlanda var det inte för att Vetlanda åkte på en tidig skada på Robert Miskowiak. Nej, Dackarna var helt enkelt bättre den här gången och lagets stjärntrio levererade på ett helt annat sätt.

Och så hade Dackarna Oliver Berntzon, förstås. Killen som borde fått ett wildcard till GP-tävlingen i Målilla.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt