Annons:

För många förare svek – men vi borde prata om en hjälte från Virserum

Alldeles för många av Dackarnas förare svek i den första SM-finalen. Det må så vara. Men den här kvällen borde vi egentligen prata om en hjälte från Virserum. Och att Dackarna faktiskt har alla möjligheter att vända på tvåpoängsunderläget i morgondagens retur.

Annons:

Den första SM-finalmatchen i Målilla blev ingen större fest. Inte ens 5 000 åskådare kom till G&B Arena för att se matchen. De som kom bjöds förvisso på tät speedway, men inte särskilt många omkörningar. Till råga på allt förlorade hemmalaget. Som sagt, den där riktiga feststämningen uteblev – men dramatik saknades inte.

Verkade uteslutet

Om det var dramatiskt i kväll har det nästan varit än mer dramatiskt under de två sista dagarna fram till SM-finalen. Joel Klings krasch i Polen i söndags kväll höll på att spela Dackarna ett rejält spratt.

Med en sjukhusvistelse och eventuellt trasiga revben kändes Klings medverkan i SM-finalen nästan körd. Så sent som i måndags förmiddag verkade det helt uteslutet att han skulle kunna köra. Jag ska erkänna att jag blev förvånad när jag ringde Peter Karlsson i morse och frågade om det fanns något beslut kring Virserumssonen. Jag förväntade mig att han hade kastat in handduken. Svaret blev istället: ”Han kör, han är redo”. 

Hade varit kört utan Kling

De senaste dagarna har säkerligen varit en känslomässig berg- och dalbana för 21-åringen. Enorma smärtor kontra SM-final med moderklubben. Att säga att man är redo att köra är en sak, att sedan visa det en helt annan.

Joel Kling såg definitivt inte ut som han brukar i depån. Det var inte samma kroppsspråk som det brukar vara. Ögonen utstrålade något helt annat än glädje. Smärtan var påtaglig. Men som han körde.

Med ett halvt facit i hand hade den här SM-finalen troligen varit körd för Målillalagets del om Kling hade tvingats kasta in handduken. Nu körde han istället in 5+2 poäng på sina tre heat. Imponerande.

Kasprzak såg loj ut

När vi ändå är inne på det positiva måste jag nämna Maciej Janowski. Hos dackefansen har han gjort sig mer känd som en förare som viker ned sig när det gäller som mest. I kväll visade ”Magic” att han även är de stora matchernas man. Inte en enda poäng tappade den stilåkande polacken. Hans Andersen bör också lyftas fram. Greg Hancock och Oliver Berntzon slet frenetiskt genom hela tävlingen, men deras poängskördar räcker inte till.

Det stora minuset i Dackarna var förra veckans succéförare Krzysztof Kasprzak. Två ynkliga poäng skrapade stjärnföraren ihop på sina fyra heat. Han såg ungefär så loj ut som bara Krzysztof Kasprzak kan göra på en speedwaycykel.

En nödvändig femetta

Dackarna låg under med sex poäng inför det sista heatet. Det underläget tror jag inte att man hade klarat av att vända i Eskilstuna i morgon. En femetta signerad Maciej Janowski och Greg Hancock krympte underläget till mer hanterliga två poäng.

Visst får Smederna stå som favorit i morgon. Men någonting säger mig att den här matchserien är långt ifrån avgjord. Dackarna har fortfarande inte fått stryk någon match den här säsongen med mer än två poäng, så varför skulle de inte kunna vända i morgon?

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt