Annons:

HEMTJÄNSTANSTÄLLD ÄNDRADE SIN VERSION – HÄR ÄR HOVRÄTTENS DOM

Den hemtjänstanställde ändrade sin version i hovrätten. Men tingsrättens dom står fast. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

HEMTJÄNSTANSTÄLLD ÄNDRADE SIN VERSION – HÄR ÄR HOVRÄTTENS DOM

Den hemtjänstanställde som dömdes till ett flerårigt fängelsestraff i tingsrätten ändrade sin version helt i hovrätten. Bland annat angav han att världen står inför ett kärnvapenhot som skäl.
Nu har hovrätten kommit med sin dom – och de gör samma bedömning som tingsrätten.

Annons:

Det var i slutet av augusti som Vimmerbybon, som är i 40-årsåldern, dömdes till sex års fängelse för grov våldtäkt och ett stort antal fall av kränkande fotografering vid Kalmar tingsrätt.

Mannen har varit anställd i kommunen under tio års tid och påbörjade sitt arbete som timvikarie under 2012. Genom årens lopp har en mängd korttidsavtal upprättats mellan honom och kommunen.

Mannen, vars titel varit omsorgsbiträde, har främst arbetat inom hemtjänsten. I slutet av maj 2021 stängdes mannen av från sitt arbete och avstängningen löpte till den 15 augusti samma år. Mannens anställningsavtal gick ut samma dag och han har därmed inte varit i tjänst sedan den 21 maj förra året. 

"För gammal för att bli med barn"

Då hade en polisutredning satts igång mot mannen. Under utredningens gång växte misstankarna fram och rubriceringen gick från sexuellt övergrepp till grov våldtäkt. 

Brottet begicks mot en brukare inom hemtjänsten. Tidigare i år blev mannen först häktad för brotten och under sommaren väcktes åtal. Åklagaren yrkade då på sju års fängelse. 

I slutet av augusti föll domen från Kalmar tingsrätt mot mannen. Han fälldes för samtliga brott och påföljden blev sex års fängelse. 

Den äldre kvinnan hade då berättat att hon låg i sin säng redo för att sova när mannen påbörjade övergreppet. Hon sade klart och tydligt att hon inte var intresserad av ett samlag med mannen. Trots det genomförde mannen ett kortvarigt samlag med kvinnan innan han därefter onanerade och fick utlösning, bland annat på kvinnans mage.

Enligt kvinnan ska mannen ha sagt att hon inte behövde oroa sig för att bli med barn "eftersom hon var för gammal". Kvinnan upplevde händelsen som mycket obehaglig och efteråt torkade mannen bort sperman på henne efter hennes uppmaning.

I tingsrätten försökte mannen förklara bort sperman i kvinnans säng med att den kommit från ett toalettpapper han tappat i kvinnans säng alternativt att någon arbetskollega illvilligt tagit ett papper med sperma från papperskorgen och placerat i kvinnans säng.

Mannen ändrade historia

Det var en förklaring tingsrätten ansåg var osannolik och konstruerad i efterhand. I hovrätten ändrade mannen sedan sin berättelse. Mannen säger nu att kvinnan bad honom att tvätta henne mellan benen efter att hon duschat. Därefter ska kvinnan ha varit drivande till en form av sexakt mellan de två. Mannen fick utlösning av akten och torkade sedan av kvinnan med papper.

Mannen förklarar sin korrigerade historia med att det är pinsamt att berätta om att han onanerat på jobbet, men att han nu måste berätta hur det verkligen gick till. Att han berättar detta nu beror på att världen snart kan gå under, då vi lever under kärnvapenhot, menar han.

I hovrätten har man tagit del av samma bevisning som i tingsrätten och den äldre kvinnans utsaga har framkommit genom uppspelade förhör.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning och menar att mannens nya uppgifter är en "uppenbar efterhandskonstruktion". Även tingsrätten menade att mannens berättelse inte var trovärdig.

Däremot anses kvinnans redogörelse vara trovärdig och tillförlitlig.

Även åklagaren hade överklagat domen och ville se hårdare påfölljd för mannen. Men hovrätten delar tingsrättens bedömning att gärningen – med viss marginal – ska rubriceras som grov våldtäkt och slår fast att tingsrättens dom ska stå fast.

Enig hovrätt

Vimmerbybon fälls därför i hovrätten för grov våldtäkt och tingsrättens påföljd om fängelse i sex år ska gälla. Att påföljden inte blev strängare motiverades i tingsrätten bland annat med att mannen gick miste om sin anställning efter att detta uppdagats.

Tingsrättens dom kring de drygt 20 fallen av kränkande fotografering överklagades inte till hovrätten. 

Mannen ska betala 165 000 kronor i skadestånd till kvinnan och sammanlagt ska han betala skadestånd på drygt 280 000 kronor.

Hovrätten var enig i sitt beslut och mannen ska kvarstanna i häktet tills dess att domen vunnit laga kraft.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt