Annons:

MISSTÄNKT VÅLDTÄKTSMAN KAN HA RÄDDATS – AV SEKRETESS

Efter en gruppvåldtäkt ville Polisen ha information om boende på ett HVB-hem – men kommunen sa nej. Foto: Jakob Karlsson

MISSTÄNKT VÅLDTÄKTSMAN KAN HA RÄDDATS – AV SEKRETESS

En våldtäktsman kan gå fri på grund av sekretesslagen. Det menar Kalmaråklagaren Bengt Wahlström.
– Utreder man ett väldigt grovt brott så tycker jag inte att myndigheter ska ha hemligheter för polis och åklagare för då indirekt skyddar man brottslingar, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Annons:

Det är SR som berättar om våldtäktsfallet i dag. I höstas utsattes en person för en gruppvåldtäkt i länet. Polisens utredniung ledde till ett HVB-hem – men kommunen vägrade att lämna ut uppgifter om de misstänkta.

Åklagaren överklagade beslutet till Kammarrätten – men fick avslag.

– Nu vet jag ju inte vad jag hade kunnat hitta i det här materialet som jag inte har fått ut, men det är en sten som jag inte har beretts möjlighet att vända på, säger han.

Lämnade DNA-spår

Två personer hade lämnat DNA-spår vid brottsplatsen och sitter häktade misstänkta för våldtäkten. Polisen kunde binda dem tack vare uppgifter från Migrationsverket istället.  

Men den tredje gärningsmannen kan alltså gå fri.

– Jag ville ha reda på vilka som bodde på boendet, deras telefonnummer och om deras goda män hade tecknat några telefonabonnemang åt dem, säger han.

"Indirekt skyddar man brottslingar"

Wahlström menar att lagstiftningen behöver förändras.

– Utreder man ett väldigt grovt brott så tycker jag inte att myndigheter ska ha hemligheter för polis och åklagare för då indirekt skyddar man brottslingar.

Enligt P4 Kalmar har justitiedepartementet ingen plan på att förändra lagstiftningen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt