Annons:

Lurade Vimmerbybo – nu döms liftarna till fängelse

Kalmar tingsrätt dömer båda männen till fängelse. Foto: Kalmar tingsrätt

Lurade Vimmerbybo – nu döms liftarna till fängelse

En kommuninvånare tog upp två liftare – men blev sedan av med både sin mobiltelefon och sin bil. Nu har två personer dömts till fängelse för händelsen.

Annons:

Den ena mannen döms till två års fängelse för rån, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Däremot frikänns han från åtal om smitning från trafikolycksplats. Mannen är i 30-årsåldern och skriven i Örebro.

Den andra mannen, också i 30-årsåldern, är skriven i Kalmar. Han döms till fängelse i fyra månader för stöld.

Offret, en man från Vimmerby kommun ska få ett skadestånd på cirka 20 000 kronor.

Båda männen stod åtalade för rån – men tingsrätten nöjer sig alltså med stöld i det ena fallet. 

Träffades vid resecentrum

Händelsen inträffade i början av februari i år. De två männen övertalade Vimmerbybon att skjutsa dem från Vimmerby Resecentrum till Kalmar. Väl nere i Kalmar gick männen till attack mot offret och rånade honom på bilen, en mobiltelefon och 1 000 kronor i kontanter.

De unga männen hade missat sista tåget och var strandsatta i Vimmerby. Mannen ställde upp och körde dem till Kalmar.

Bilresan började på ett trevligt sätt – men männen blev allt mer onyktra och den ena spydde en bit från Kalmar. Väl i Kalmar blev den ena mannen mycket aggressiv och attackerade Vimmerbybon med flera knytnävsslag mot ansiktet. Offret tog sig ut ur bilen och gärningsmannen tog sedan bilnyckeln och duon flydde från platsen. Vimmerbybon har mått mycket dåligt efter händelsen. Männen kraschade sedan bilen och tog med sig allt som fanns i bilen, bland annat en mobiltelefon, en blodsockermätare och kontanter. 

Olika rubriceringar

Båda männen har hävdat att de inte minns så mycket av kvällen. Tingsrätten anser att bara den ena mannen har utövat våld och nöjer sig därför med att döma den andra för ”bara” stöld.

Männen har ett kriminellt förflutet och tingsrätten anser att de två visat ett ”mycket hänsynslöst beteende mot en person som gjort stora uppoffringar för att hjälpa”. Straffet blir två år respektive fyra månader i fängelse.

Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt