Annons:

Åtalades för att ha våldtagit döttrarnas vänner – nu frias mannen

Foto: Kalmar tingsrätt

Åtalades för att ha våldtagit döttrarnas vänner – nu frias mannen

En man i 45-årsåldern har varit misstänkt för att ha våldtagit två av sina döttrars vänner under flera års tid. Mannen har suttit häktad sedan i mitten av december – men nu har han friats från samtliga anklagelser.

Annons:

Mannen är hemmahörande i norra Kalmar län. Åtalet mot mannen innefattade grov våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande i två olika fall. 

Det skulle ha varit på hans döttrars vänner som han förgripit sig. Enligt flickorna, som båda är minderåriga, ska mannens sexuella handlingar mot dem pågått under lång tid. Mannen ska ha förgripit sig på dem upp till 40 gånger. De ska ha skett när de har sovit över hos mannens döttrar och syskonen ska ha legat i olika rum när mannen kommit in till dem. Den ena ska ha varit så ung som fem år när det hela började.

Enligt åtalet bestod de sexuella handlingarna av att mannen dragit ned trosorna på flickorna, berört den äldre flickans bröst, lår och underliv, fört in fingrarna i hennes underliv och med sin mun berört hennes underliv. Han ska ha också ha försökt att trycka in sitt könsorgan i flickan med smärta för henne som följd, enligt åtalet.

Även en tredje flicka har uppgett att hon utsatts för mannen när hon sovit över.

"För svävande"

Men tingsrätten går inte på flickornas berättelse. Tingsrätten anser att flickornas berättelser är motsägelsefulla och svävande i vissa avseenden och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till vad han misstänkts för.

"Även om det kan finnas rimliga förklaringar till att målsäganden A har svårt att komma ihåg, kan tingsrätten konstatera att hennes uppgifter om hur många gånger som hon skulle ha utsatts för sådana handlingar som åtalet avser och vid vilken tidpunkt framstår som högst osäkra", skriver tingsrätten i domen.

Att flickorna oberoende av varandra antytt att de skulle ha utsatts för något är besvärande för mannen, men uppgifterna är för svävande och bevisningen inte tillräckligt stark, enligt tingsrätten.

Kan överklagas

Samtidigt anser tingsrätten att det finns flera omständigheter som tyder på att den äldre flickan utsatts för det övergrepp hon berättat om för först vänner, sedan för skolkuratorn och slutligen för polisen.

"Det brev som hittats i hennes rum är en sådan omständighet, liksom uppgifterna om att hon inte vill besöka badhuset eller duscha med andra. Vårdnadshavaren har beskrivit A som en person som inte hittar på saker", skriver tingsrätten.

Att flickan ska ha problem med kamratkontakter, att relationen med mannens dotter försämrats och att hon känt sig utanför anser tingsrätten kan vara en orsak till att flickan sökt uppmärksamhet.

Tingsrätten friar mannen på samtliga punkter och anser att flickornas berättelse inte är tillräckligt trovärdig och tillförlitlig. Mannen häktades i mitten av december, men är nu en fri man igen. 

Domen kan överklagas till Göta hovrätt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt