Annons:

Avslag på motion om avgift för språktolkning: ”Trist för kommuninvånarna”

SD-politikern Göran Gustafssons motion om avgift för språktolkning gick inte igenom i fullmäktige. Foto: Ossian Mathiasson

Avslag på motion om avgift för språktolkning: ”Trist för kommuninvånarna”

Ett enigt kommunfullmäktige avslog SD-politikern Göran Gustafssons motion om avgift för språktolkning. 
– Trist för kommuninvånarna, sa han under fullmäktigesammanträdet. 

Annons:

Göran Gustafsson anser att språket är nyckel till jobb och motverkar utanförskap. Han har i sin tur kommit med förslaget att tolk erbjuds kostnadsfritt under asylprocessen, därefter avgiftsbeläggs språktolkning. Undantaget ska vara för de som talar något av de fem nationella minoritetsspråken.

Kommunkansliet fick i uppdrag att lämna yttrande på motionen. De har gått igenom de bestämmelser som finns i regeringsformen, kommunallagen och förvaltningslagen och konstaterar att där fastställer man det fundament som är styrande för all offentlig verksamhet vad gäller språk, tolkning och avgifter. 

”Då lagstiftningen uttrycker att det är myndigheternas ansvar för tolk och att översätta handlingar om det behövs för att den enskilde ska kunna tillvara ta sin rätt föreslås avslag på motionen. Kommunen ska behandla sina medborgare lika och det finns en skyldighet att upprätthålla rättssäker, likställd behandling. För tjänster eller nyttigheter som kommuner är skyldiga att tillhandahålla får avgifter bara tas ut om det följer av lag eller annan författning”, skriver kommunkansliet i sitt förslag till beslut. 

Motionsställaren begärde ordet

Kommunstyrelsen har föreslagit kommunfullmäktige att avslå motionen då lagstiftningen uttrycker att det är myndigheternas ansvar för tolk och att översätta handlingar om det behövs för att den enskilde ska kunna tillvara ta sin rätt. 

Motionsställaren Göran Gustafsson (SD) begärde ordet efter föredragningen. 

– Jag får tacka för svaret. Jag tycker att det är trist för kommuninvånarna att de får fortsätta betala för språktolkning trots att alla får gå SFI och lära sig svenska, säger Göran Gustafsson. 

Fullmäktige beslutade därefter i enlighet med kommunstyrelsens förslag som svar på denna SD-motion. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt