Annons:

Chefen svarar på kritiken:

"Vi ser på helheten, vad som är bäst för både verksamhet och medarbetare", säger verksamhetschef Marie Pihl som svar på kritiken kring den stundande arbetstidsförkortningen för vård- och omsorgspersonal som jobbar natt. Foto: Arkivbild

Chefen svarar på kritiken: "Vi ser vad som är bäst för verksamhet och personal"

– Som arbetsgivare har vi valt att se på vilken lösning som är bäst, för både verksamhet och medarbetare. Det viktigaste måste ändå vara att jobba mindre tid, med bibehållen lön.
Det säger verksamhetschef Marie Pihl, som en kommentar på kritiken som framförts kring den stundande arbetstidsförkortningen.

Annons:

Från den 1 april införs en arbetstidsförkortning för de som jobbar ständig natt i kommun, region och kommunala bolag.

Dagens Hultsfred har tidigare skrivit om att Kommunal vill att berörda medarbetare inom vård och omsorg ska få en extra återhämtningsdag – medan arbetsgivaren Hultsfreds kommun vill minska arbetspassen från 10 till 9,5 timmar.

– Olika kommuner hanterar det olika, säger Marie Pihl. För oss har det varit viktigt att medarbetarna inte ska behöva jobba fler nätter, för det här har ändå kommit till för möjligheten att jobba heltid. Och då kan vi inte ha fler nätter, och heller inte färre. 

Marie Pihl fortsätter:

– Vi tycker heller inte man ska ha tjänster där natt och dag blandas, vilket skulle behövas för att täcka det som fattas på natten. Det är definitivt ingen bra arbetsmiljö. Så genom att minska varje arbetspass med en halvtimme ser vi som arbetsgivare att det skulle lösas på bästa sätt, för både verksamhet och personal.

Bibehållen lön

Hon menar att det viktigaste för medarbetarna ändå måste vara att få jobba mindre med bibehållen lön.

– Enligt det centrala avtalet kunde kommunen räknat av 0,3 procentenheter från löneutrymmet, för att bekosta arbetstidsförkortningen. Men hos oss får de samma löneförhöjning som alla andra.

Så det här är ingen budgetfråga?

– Nej, kostnaderna får vi oavsett. Om natten ska jobba en halvtimme mindre innebär det i förlängningen att kvällen jobbar längre, eller att man börjar tidigare på morgonen. Eller en kvart på vardera pass. Det blir en lösning utifrån behovet i verksamheten. Det kan rent av bli en kvart på vardera pass, vi jobbar på att inte vara lika statiska som vi varit tidigare.

Det har framförts kritik mot att arbetsgivaren inte diskuterat med vare sig fack, skyddsombud eller personal innan beslutet togs. Hur ser du på det?

– Det är inget beslut taget, utan det här är arbetsgivarens förslag, säger Marie Pihl. Det ska vara klart till den 1 april, så en dialog pågår. Men som jag sagt, vi måste titta på helheten.

Men mail har redan gått ut till medarbetare från enhetschefer, där det står att ”nu är allt klart vad det gäller arbetstidsförkortningen natt”?

– Jag kan bara beklaga, jag styr inte enhetscheferna hur de formulerat sig. Det är tråkigt i så fall, att det uppfattats som ett definitivt beslut. Det kan ju kanske vara en känsla.

Oskarshamns kommun har gått Kommunal till mötes, hur ser du på det?

– Jag väljer att inte jämföra de olika kommunerna. Vi jobbar på väldigt olika sätt, så jag vill inte kommentera det.

Så hur går ni vidare nu?

– Vi tänker att vi får bjuda in till ännu mer dialogmöten framöver. Inte bara med företrädarna för Kommunal, utan vi behöver komma ut och ha den dialogen med alla. Så man förstår hur vi som arbetsgivare tänker och vi kan lyssna med medarbetarna.

 

Här kan man läsa: Anställda ser sig som förlorare – medan kollegorna i Oskarshamn firat med bubbel

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt