Annons:

  • Beskedet: trafiksäkerheten höjs redan i år – då ska bymiljövägen vara klar

    Nu kommer nya besked: Trafikverket satsar på en bymiljöväg mellan Främsteby och Vena centrum redan efter semestern. Foto: Lotta Madestam

  • Beskedet: trafiksäkerheten höjs redan i år – då ska bymiljövägen vara klar

    "Nu är vi äntligen nära, det känns jättebra. Det ska bli spännande att följa det här projektet i Vena", säger Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK. Foto: Lotta Madestam

  • Beskedet: trafiksäkerheten höjs redan i år – då ska bymiljövägen vara klar

    Så här kommer det att se ut, en smalare körbana och en extra bred vägren på vardera sida, i syfte att underlätta för fotgängare och cyklister. Foto: Illustration

Beskedet: trafiksäkerheten höjs redan i år – då ska bymiljövägen vara klar

Nu kommer nya besked – en bymiljöväg mellan Främsteby och Vena centrum ska byggas redan i år.
– Det stämmer, vi har tagit med det här i planen för 2022, bekräftar Ghanim Kajhem, projektledare beläggning Kalmar län. 

Annons:

Kampen för en gång- och cykelväg mellan Främsteby och Vena centrum har pågått i över 40 år. Generationer har stridit för ökad trafiksäkerhet.

Redan för flera år sedan ströks dock tanken på en traditionell gång- och cykelväg. Istället beslutade Trafikverket satsa på en så kallad bymiljöväg, det vill säga en väg med en smalare körbana, 3,5 meter bred, och extra breda vägrenar, 1,1 meter breda, på vardera sida i syfte att underlätta för fotgängare och cyklister.

Projektet blir av i år

Tanken var att arbetet både skulle påbörjas och slutföras 2021, men arbetet sköts fram till 2023.

Nu kommer Trafikverket med nya besked – bymiljövägen kommer att anläggas redan i år.

– När vi gjorde planen för 2022 tog vi med det här projektet eftersom det fanns medel till det. Vi tänkte att det är bra om vi kan göra det så tidigt som möjligt och vi fick med oss Hultsfreds kommun, så nu gör vi det här tillsammans, säger Ghanim Kajhem.

Hur ser tidsplanen ut?

– Vi kommer påbörja arbetet i början av augusti och om allt går som planerat ska vi vara klara senast 15 oktober, säger han.

Ett besked som välkomnas av Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK, som för egen del jobbat med planerna kring en lösning på trafiksäkerhetsfrågan i Vena i tre-fyra år.

– Nu är vi äntligen nära. Det känns jättebra och ska bli spännande att följa. Sedan är det alltid en inkörsperiod, tills folk lärt sig hur det fungerar, men jag tror man kommer uppleva det mycket säkrare, säger han.

Allt vanligare vägar

Bymiljövägar är något som blir allt mer vanligt. I Kalmar län finns det i bland annat Smedby och på Öland.

– Det är någonting som blivit mer aktuellt på senare tid för att lösa situationer där det inte är möjligt att anlägga en GC-väg, säger Simon Råsbacken och berättar om kommunens del i projektet:

– Planen är att göra om en av anslutningarna på sträckan från fyra filer till två vid Basebovägen, även det som en trafikhöjande åtgärd. Det ligger en ansökan hos Trafikverket.

Kommunen har valt att skjuta på sin del av projektet för att få det i nära anslutning till Trafikverkets åtgärd.

– På så vis undviker vi att vi är och jobbar på vägen i två år liksom, utan nu får vi allt klart samtidigt, i alla fall i så nära anslutning som möjligt, säger Simon Råsbacken.

Sänker även hastigheten

Samtidigt är kommunen klara med sin utredning, nu finns ett färdigt underlag för att sänka hastigheten till 40 kilometer i timmen i Vena.

– Så fort Trafikverket är färdig med sin åtgärd sänker vi hastigheten, det tror jag också gör mycket, säger Simon Råsbacken.

Vad tänker du kring att Hultsfreds kommun blir tidig med en bymiljöväg?

– Vi gillar att tänka framåt och hitta andra lösningar, ibland måste man våga testa nytt för att se hur det blir. Det kanske blir kanonbra så vi kan använda det på andra håll, även på kommunala gator.

– Skulle det visa sig att det inte blir så bra som vi hoppas kan den göras om till en vanlig väg igen, den enda risken vi tar är att linjemålningen är annorlunda.

Simon Råsbacken tänker att man får vara tacksam att det blir en bymiljöväg i Vena.

– Risken är annars att det inte blivit någonting alls. 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt