Annons:

David Batra laddade upp i Målilla inför resa till jordens varmaste plats

David Batra valde att göra ett besök i Målilla, som uppladdning inför sin resa till jordens varmaste plats Furnace Creek i Death Valley. Foto: Dan Nordgren/SVT

David Batra laddade upp i Målilla inför resa till jordens varmaste plats

När David Batra spelade in tv-programmen ”Hårt väder” fungerade Målilla som uppladdning inför resan till jordens varmaste plats.
– Med glimten i ögat blev han dock mer och mer misstänksam på om Målilla verkligen kan ha det svenska värmerekordet, säger projektledare Tobias Björling.

Annons:

Målilla visade kanske inte upp sig från sin allra bästa sida när programledaren David Batra gästade orten i somras, det måste erkännas.

Termometern i rondellen visade på blygsamma 14 grader.

– Idag ja, vi har haft 32, sa ett par damer Batra pratar med vid Coop.

– Ni skulle kommit i förra veckan, säger nästa Målillabo.

I rondellen träffar han även Kent Karlsson, presenterad som ”rekordfantast”, som stolt berättade om hur han fick idén till termometern 1999.

– Det är min idé, den är jag stolt över, säger han i programmet.

Måste anpassa oss  

David Batra har gjort en hel programserie om extremväder. I introduktionen sätter han ord på sina tankar:

”Vädret förändras och vi måste anpassa oss. När dottern och hennes vänner är i min ålder kommer troligtvis värmeböljorna vara längre, skyfallen hårdare och stormarna våldsammare.

Det är hög tid att vi lär oss leva i extremväder. Och de bästa på att lära oss det, måste vara de som redan lever så”.

”Varmt som i helvetet”

Femte och sista programmet släpptes i veckan. I episod två med rubriken ”Varmt som i helvetet” åker David Batra till Furnace Creek i Death Valley, jordens varmaste plats. Han försöker anpassa sig till den extrema hettan – men ångrar snart att han ingått ett livsfarligt vad.

Varför blev det en resa till Målilla?

– Vi började med att åka till Sveriges varmaste plats Målilla för att se hur det var där, som en uppladdning, säger Tobias Björling.

– Men Batra började tvivla på rekordet, med glimten i ögat, tillägger han. För det var varken varmt eller gick att hitta någon som upplevde värmerekordet på 38 grader i juni 1947.

Rekordet står sig som bekant än idag, även om det var på håret att det tangerades i somras. Till rekordet i Furnace Creek är det dock långt, rekordvärmen där är 56,7 grader.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt