Annons:

Vill att företag och föreningar ska satsa på ställplatser – tar hjälp av inspiratör

Fler ställplatser och en utveckling av befintliga är målet. Hultsfreds kommun har bjudit in Mia Lundholm som jobbat mycket med att få igång ställplatser i de fyra kommunerna i Glasriket. Foto: Bildbyrån

Vill att företag och föreningar ska satsa på ställplatser – tar hjälp av inspiratör

För att inspirera till fler och bättre ställplatser har kommunen tagit hjälp av Mia Lundholm från Glasriket som har stor erfarenhet av att utveckla ställplatser.
– Vi ser att det ofta är en säljbar produkt som inte behöver kosta så mycket och som kan ge inkomster, säger turistkonsulent Jenni Leppelt. 

Annons:

Det här blir första träffen för året där kommunen träffar företag och föreningar inom besöksnäringen den 9 maj.

– Det kan både ses som en uppstart på sommarsäsongen och Upptäckardán som är den 14 maj, säger Jenni Leppelt.

I programmet medverkar Mia Lundholm som jobbat mycket med att få igång ställplatser i de fyra kommunerna i Glasriket.

– Hon har lärt sig mycket om detta så via projektet Växande besöksnäring, som drivs av Region Kalmar, får vi använda Mia Lundholm till att prata om ställplatser, hur det ser ut framåt, vad ställplatser ger och lite sådant, säger Jenni Leppelt.

Nytt och utvecklande

Runt om i Hultsfreds kommun finns det åtta ställplatser. Jenni Leppelt skulle gärna se att det blir fler.

– På mötet, som innehåller fler delar, ska Mia ha en kort inspirationsföreläsning, så kommer vi boka in henne framåt för att se om det finns någon som tycker att det ligger nära till hands att satsa på ställplats. Men också vad man skulle kunna förbättra på befintliga för att utveckla det ytterligare.

Kommer vara rådgivande

Mia Lundholm kommer gå in som lite konsult och vara rådgivande i den här frågan.

– Vi har pratat ställplatser i många år, men det har varit en lång uppstartssträcka innan vi kommit igång. Vi ser ju att det är en säljbar produkt som inte behöver kosta så mycket och det behöver inte heller ordnas jättemycket för att de ska bli till och ge frukt i form av inkomster som både företag och föreningar behöver.

Bekvämt och naturskönt

Senast i raden är Sommargården Klippans ställplats i Virserum.

– Den fick vi till förra sommaren, men frågan är inte slutförd utan där tänker vi titta på ytterligare plats, parallellt med att Hjortens SK tittar på hur man skulle kunna göra en vid Toppstugan, säger Jenni Leppelt och fortsätter:

– Det finns både de husbilsägare som vill ha det centrumnära och bekväma, men vi ser också att många vill ha det natursköna och fantastiska vyer. De kan åka ganska långt för det och vi har ju väldigt många sådana platser.

Gör ett test vid Hammarsjön

Det finns dock ett problem som Jenni Leppelt ser det. Ofta är ställplatserna obemannade och de utländska gästerna kan inte betala med swish.

– Vi ser att vi behöver möta upp den utländska marknaden så de lätt kan betala digitalt. Därför gör vi ett test vid Stora Hammarsjön i år, där man kan betala med Paypel. Funkar det bra kommer vi se till att sprida den kunskapen.

Fakta

Här finns det ställplatser idag:

Sommargården Klippan, Virserum: Inga faciliteter.

Kalvkätte trädgård, Hultsfred: Tillgång till vatten, WC och sopställ.

Hultsfred centrum: Önskas ställplatsservice hänvisas man till campingen. 

Hultsfred Strandcamping: Nära till stranden, faciliteter och café.

Målilla Hembygdspark.

Hesjöns naturcamping: Har även separat tältplats. 

Lönneberga naturcamping: Tillgång till handikappanpassad wc med varmvatten och skötrum, grillplats och ca 900 meter till badplats.

Stora Hammarsjöns naturcamping: Enklare camping med TC, vattenpump, grillplats, vindskydd och sopställ. Gångavstånd till badplats och mindre hundbadplats.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt