Annons:

Unga lastbilsförare från Hultsfred kvaltävlade till yrkes-SM

Linus Westergren och Sebastian Persson kvaltävlade till Yrkes-SM i går. Foto: Privat

Unga lastbilsförare från Hultsfred kvaltävlade till yrkes-SM

I går var det kval till Yrkes-SM för unga lastbilsförare i Norrköping.
Två elever från fordonsgymnasiet i Hultsfred – Sebastian Persson och Linus Westergren – kvalade men tog sig inte vidare.

Annons:

Förra året firade två elever från Hultsfreds gymnasiums fordons- och transportprogram stora framgångar vid kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilsförare.

Felix Karlsson vann kvalet i Söderhamn i Hälsingland och noterades för imponerande 129,5 poäng. Mattias Gustavsson från samma skola knep andraplatsen med 124 poäng.

Just nu arrangeras nya SM-kvaltävlingar för unga lastbilsförare och i går åkte två elever från Hultsfreds gymnasium – Sebastian Persson och Linus Westergren – till Norrköping för att vara med i tredje av sammanlagt fem kvaltävlingar där vinnaren från varje tävling går vidare till Yrkes-SM som arrangeras i Uppsala i slutet av april.

Sebastian slutade nia och Linus hamnade på 16:e plats.

– Jämfört med förra året så blev det ingen topplacering denna gång. Grabbarna är ändå nöjda, det var tuffa övningar och små marginaler. Det skiljde inte många poäng mellan deltagarna, säger Rickard Hermansson, verksamhetschef på Syab.

Linus bra på teoriprovet

Tävlingen går ut på att ungdomar från gymnasieskolans inriktning fordon och transport ska visa prov på sin skicklighet i flera utmanande moment som alla tillsammans speglar en lastbilsförares vardag.

De unga transporteleverna fick testa sina kunskaper i praktiska moment såsom precisionskörning med lastbil och truck samt teoretiska moment om bland annat lastsäkring och godshantering.

– Det var en mycket lyckad dag, grabbarna har presterat väldigt bra. Vi bor i den region där alla toppnoteringar inträffar under kvalet så vi är helnöjda. Sebastian hade en toppnotering när han tog full poäng på manöverkörningen med tvåaxlad lastbil. Linus hade 20 av 25 poäng på teoriprovet, säger Rickard Hermansson.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA) skriver i ett pressmeddelande att elever från ett 50-tal av landets gymnasieskolor deltar i kvalet varje år. Vid varje deltävling har arrangörerna begränsat antalet startande till 20, vilket innebär att totalt 100 elever är med på de fem deltävlingarna.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt