Annons:

Kommunen utreder stora och långvariga brister i omsorgen

Joachim Åberg, verksamhetschef vård och omsorg. Foto: Lotta Madestam

Kommunen utreder stora och långvariga brister i omsorgen

En anhörig har slagit larm om missförhållanden inom omsorgen i Hultsfreds kommun, som ska ha pågått en längre tid.
– Vi har inlett en utredning, säger Joachim Åberg, verksamhetschef vård och omsorg.

Annons:

En rapport enligt lex Sarah har gjorts sedan missförhållanden ska ha uppmärksammats på en gruppbostad inom funktionshinderomsorgen.

Enligt rapporten handlar det om "stora brister i bemötande och brister i att säkerställa att bli bemött så att egen vilja och integritet respekteras som det finns behov av för att skapa trygghet och förutsägbarhet".

Inte enskild medarbetare

Bristerna ska ha pågått under en längre tid och inga tillräckliga åtgärder utförts, enligt den handläggare som lämnat in rapporten.

Det här kom till socialförvaltningens kännedom den 20 mars, varefter ansvarig enhetschef påbörjat en utredning av ärendet.

– Händelserna är inte riktade mot en enskild medarbetare, utan det är saker generellt som man reagerar på när det kommer till bemötandet på boendet, som anhöriga tycker är märkliga och som man lyfter, förklarar Joachim Åberg.

På vilket sätt uppdagades de uppgivna missförhållandena?

– Vi fick det till oss genom en anhörig som tyckte att en del saker fungerat på ett icke bra och riktigt sätt och då gör vi en rapportering. Vi uppmuntrar till att rapportera saker, dels för att säkerställa att vi gör rätt, dels säkra att det inte upprepas, tillägger Joachim Åberg.

Hur allvarligt ser du på det som inträffat?

– Eftersom jag inte vet så mycket om det här än har jag svårt att svara på det, men alla typer av avikelser är allvarliga utifrån att vi vill vara en god verksamhet. När utredningen är klar vet vi om det blir aktuellt att gå vidare med en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

En medarbetare avstängd

Enligt Joachim Åberg har det lämnats in fyra lex Sarah-rapporter i år. En av dem gäller en anställd inom hemtjänsten som uppges ha tvångsmatat en brukare. En anställd är avstängd sedan det kom till socialförvaltningrens kännedom.

Hur går det med den utredningen?

– Vi är i slutfasen och jag har inget nytt att berätta i ärendet, utan jag hoppas att vi är framme inom någon vecka, säger Joachim Åberg.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt