Annons:

Vårfestivalen växer i Virserum – vill bli lika stora som Ölands Skördefest

Per Rosander gläds över att Vårfestivalen växer i Virserum med både mer och större aktiviteter, i synnerhet på Bolagsområdet där Örtagården (bilden) finns. Foto: Privat

Vårfestivalen växer i Virserum – vill bli lika stora som Ölands Skördefest

Vårfestivalen växer i Virserum, med både fler och större aktiviteter. Om några år hoppas man evenemanget är lika stort som Konstrundan på Österlen och Skördefesten på Öland.
– Ja, vi skojar lite om det, för idén är tagen där ifrån, säger Per Rosander.

Annons:

Han är en av de engagerade i Smålands Trädgård, som avser huvudsakligen Skirö, Nye, Näshult, Stenberga samt Virserumsbygden.

I fjol var första året Virserum blev en del av Vårfestivalen och redan andra året kan arrangören konstatera att programmet vuxit.

– Verksamheterna på Bolagsområdet har uttryckt att det blivit en jätteviktig helg för dem. Nu är aktiviteterna både fler och större. Det händer jättemycket bra grejer under lördagen, så man har egentligen full gärning bara att hänga där, säger Per Rosander.

Flera nytillskott 

Alla verksamheter håller öppet med olika aktiviteter, som att man kan tillverka sommarkransar och fläta pil hos Stinsen Konsthantverk, möbelmuseet kör igång sin såg och Per Danielsson ger också en guidad tur på området.

Johan Sandin från Lignarium snickeri håller i en föreläsning om byggnadsvård, Alva Melin berättar under rubriken ”Växter som färg och konst” och Olof Karlander och Marie Hafström säljer sin bok "I det ljusa Småland".

– Dessutom är det säsongspremiär i bikeparken i Dackestupet och vi ser också flera nytillskott i Ekebergskyrkans loppis, trädgårdscafé hos Tre systrar i Vrånganäs, våfflor och hantverk hos Triabo Medborgarförening och blombutiken More Leafs Please, säger Per Rosander, som vill att helgen ska signalera en stolthet över alla företag, verksamheter och föreningar.

Tydlig vision

Smålands Trädgård har en tydlig vision med Vårfestivalen.

– Vår idé är att skapa positiva framgångsfaktorer där olika aktörer jobbar med varandra, Vårfestivalen är ett verktyg i det. Det här ska vara ett område där det är positivt att bo, driva företag eller bara besöka.

Vad tänker du kring att arrangemanget vuxit i Virserum?

– Jätteroligt, det är hela idén att det ska växa, att Vårfestivalen ska bli ett begrepp för hela Småland. Om några år hoppas vi att det är lika stort som Konstrundan på Österlen och Skördefesten på Öland. Vi skojar lite om det, för idén är tagen där ifrån, säger Per Rosander som kan se att programmet innehåller 49 programpunkter under helgen den 4-5 maj, fördelat på Virserum, Hultanäs, Nye, Skirö, Stenberga, Näshult och Ädelfors.

Vad tror du om intresset för Vårfestivalen?

– Runt 2 000 snurrade runt i området under två dagar i fjol. Det är förstås jättesvårt att mäta, men vi uppskattar att det var cirka tusen besökare på Bolagsområdet, det tror jag vi slår i år.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt