Annons:

  • Överklagan avslogs – kan dröja länge än innan ovårdad tomt städas

    Ägaren av slakteritomten överklagade nämndens krav på städning till länsstyrelsen, som avslog överklagan.

  • Överklagan avslogs – kan dröja länge än innan ovårdad tomt städas
  • Överklagan avslogs – kan dröja länge än innan ovårdad tomt städas

Överklagan avslogs – kan dröja länge än innan ovårdad tomt städas

Tomas Dahlqvist överklagade beslutet att han måste städa slakteritomten i Hultsfred. Nu har länsstyrelsen sagt sitt – kravet kvarstår. Det finns dock ytterligare två instanser att överklaga till, samtidigt som klockan tickar, det är bara dagar kvar tills hans rivningslov går ut.
– Jag har inte bestämt om jag ska överklaga än, säger han.

Annons:

Efter ett beslut i miljö- och byggnadsnämnden är Tomas Dahlqvist, Västervik, som äger slakteritomten genom Handelshuset i Åtvidaberg AB, skyldig att städa fastigheten Pechlin 9. Beslutet överklagades dock kort efter till länsstyrelsen.

Slakteriet brann redan hösten 2019 och inte mycket har hänt sedan dess för att bringa ordning i röran, anser länsstyrelsen.

”Även om en del av dessa rester är uppstädade kvarstår en hel del material. Bedömningen är därför att tomten är ovårdad och att den därmed utgör en betydande olägenhet för omgivning”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Löpande vite på 75 000 kronor

I nämndens beslut står att tomten ska städas i vårdat skick. Nämnden beslutade också att förena föreläggandet med ett löpande vite på 75 000 kronor, för varje fyra månader som brandresterna ligger kvar.

Även om det är lättare att forsla bort resterna av den nedbrunna byggnaden under den varma delen av året anser länsstyrelsen, mot bakgrund av att rivning inte krävs, att fyra månader är en skälig tid. Så länsstyrelsen gick på kommunens linje och avslog överklagan.

”Det har varit korrekt av nämnden att ingripa mot den ovårdade tomten genom ett åtgärdsföreläggande med köpande vite. Överklagan ska därmed avslås”, skriver länsstyrelsen.

Kan dröja länge än

Det kan dock dröja länge än innan beslutet vinner laga kraft eftersom det finns ytterligare två instanser att överklaga till, dels mark- och miljödomstolen, dels mark- och miljööverdomstolen.

– Först fyra månader efter att beslutet har vunnit laga kraft kan miljö- och byggnadsnämnden ansöka om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen, om inte åtgärden skett inom utsatt tid, förklarar Elisabeth Karlsson, miljö- och byggnadschef.

Hur ser du på risken att han överklagar länsstyrelsens beslut?

– Om han kommer att göra det är en fråga han får svara på, säger hon.

Samtidigt håller ett annat datum på att rinna ut. Dahlqvist måste få startbesked senast två år efter att rivningslovet beviljades. Det datumet går ut den 2 maj, det är bara en dryg vecka dit.

– Han har fortfarande inte lämnat in de handlingar som krävs för att få startbesked, säger Elisabeth Karlsson.

"Det var väl väntat"

Tomas Dahlqvist är inte direkt överraskad över att länsstyrelsen avslog hans överklagan. 

– Det var väl väntat, säger han och tillägger:

– Vad jag har förstått tycker grannar att det ser skräpigt ut, att städa upp så det inte ser skräpigt ut tar inte så lång tid.

Om det inte tar så lång tid, hur kommer det sig då att det dröjt så länge?

– Jag har inte fått startbesked än. 

Det ska bero på att du inte lämnat in alla handlingar som behövs?

– En del i ansökan är att man måste veta vad man ska ha fastigheten till. Om vi ska vara helt ärliga är det största anledningen till att det dragit ut på tiden. Det skulle passa ypperligt för en solscellspark eftersom det finns el och anslutningspunkter, om någon vill starta det. Jag är inte intresserad, jag ska snart gå i pension, säger han.

Kan du förstå grannarna och länsstyrelsen som tycker tomten är ovårdad?

– Oja, javisst.

Har du dåligt samvete för att det inte blir gjort?

– Absolut inte. Du vet historien, jag hade sålt fastigheten innan branden, men beslutet blev att mitt bolag blev ägare till den eftersom köparen försvann och jag hävdar fortfarande att jag är ett brottsoffer, eftersom någon satt eld på byggnaden.

Tomas Dahlqvist har tre veckor på sig att överklaga, från det att han delgavs beslutet. Beslutet togs av länsstyrelsen den 27 mars, men Dahlqvist säger sig inte ha fått det förrän i förra veckan.

Kommer du överklaga vidare?

– Det har jag inte bestämt riktigt, jag har inte läst det än (svar i fredags) så jag vet inte.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt