Annons:

Så ser tidsplanen ut för danska elbolagets solpark:

Nordic Solar ska bygga en stor solpark på 70 megawatt söder om flygplatsen i Hultsfred. Den ansluts och driftsätts till Eons nybyggda transformatorstation i slutet av 2025. På bilden ses Nordic Solars vd Volkan Cebe. Foto: Ossian Mathiasson

Så ser tidsplanen ut för danska elbolagets solpark: "Vi värmer upp"

Hultsfred är väg att utvecklas till ett solcellsnäste. Nordic Solar ska tillsammans med Helios Nordic Energy etablera en stor solcellsanläggning söder om flygplatsen i Hultsfred. 

Annons:

Eljätten Eon ska bygga en sprillans ny transformatorstation i Hultsfred och den kommer bli Sveriges hittills största anslutning av solcellsproduktion. Första spadtaget togs under onsdagsförmiddagen. 

När transformatorstationen står klar om ett år är det möjligt för tre stora solcellsparker att ansluta till elnätet i det så kallade Hultsfredsklustret. 

Med en effekt på 100 megawatt och 70 megawatt som går ut i elnätet blir Alights och Neoens anläggning på flygplatsen i Hultsfred det hittills största solenergiprojektet som byggts i Sverige. 

Driftsättning i slutet av nästa år

Storleken på Nordic Solars och Helios Nordic Energys anläggning, det andra stora projektet som kommer vara beläget söder om flygplatsen i Hultsfred, är snäppet mindre. Effekten uppgår till 90 megawatt och 70 megawatt är vad som går ut i elnätet. 

Nordic Solar fanns representerade av Volkan Cebe när första spadtaget togs till Eons transformatorstation. 

– Vi är ett danskbaserat energibolag från Köpenhamn som tar fram, konstruerar, designar och driftar solparker. Vi har för närvarande en portfölj för runt 500 megawatts och har mer på gång. Vårt första svenska projekt var i Lindesberg och vi är nära att färdigställa och är mer familjära med dynamiken i Sverige. Helios Energy är en stark partner som vi kommer samverka med i det här projektet. Vi har ambitionsplaner och är glada för att vara här i Sverige. I pipelinen tittar vi på projekt för runt 700-1000 megawatts i Sverige, säger Volkan Cebe. 

Nordic Solar har inte kommit lika långt med sitt projekt som Alight och Neoen har kommit. 

– Man kan säga att vi värmer upp och startar nu med designarbetet, olika förberedelser och tidiga sidaktiviteter. Vi kommer dra igång byggnationen under kvartal ett eller två nästa år och siktar på driftsättning i slutet av 2025. Vi känner att vi har bra kunskap om den lokala dynamiken och jag vill tacka Eon, markägarna och kommunen för ett gott samarbete. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt