Annons:

Nu ska de småländska pärlorna samarbeta ännu mer:

De småländska pärlorna träffades nyligen på Astrid Lindgrens Näs. Foto: Simon Henriksson

Nu ska de småländska pärlorna samarbeta ännu mer: "Känner behovet"

Nästan tio år efter att de småländska pärlorna samlades för första gången hölls nyligen en stor workshop på Astrid Lindgrens Näs. Målet är att få Smålands största besöksmål mer tillsammans.
– Det var en jättehärlig kväll, med kreativa människor och ett genuint engagemang, säger Kristina Alsér, en av initiativtagarna.

Annons:

Ex-landshövdingen drar paralleller till när hon själv bokar resor till Barcelona, Rom eller Berlin. 

– När vi planerar resor dit handlar det ju om en långhelg och många olika saker man ska göra. Likadant när vi reste i Champagne-distriket nyligen, då åkte vi en 16 mil lång slinga och på alla ställen var de så stolta över sin egen ort – men de rekommenderade oss också att göra andra saker. Vi behövde inte göra någon research och min vision och dröm är att vi ska få något liknande i Småland. Det här är jättestarka besöksmål och sommarsäsongen är fantastisk för de flesta, men för att bredda och förlänga säsongen måste vi hitta ett sätt att samarbeta, marknadsföra och paketera oss på, säger Kristina Alsér.

De småländska pärlorna samlades för första gången 2008. 

– Det var i samband med EU:s jordbruksministermöte och då var det för att sätta Småland på kartan ordentligt. Nu ska vi försöka ta det här nätverket vidare. 

17 personer deltog

Nyligen hölls en helkväll på Astrid Lindgrens Näs där bland annat Ikea Museum, Huseby Bruk, Linnéuniversitet, PM & Vänner, Filmbyn Småland, Astrid Lindgrens Värld, Oxgården, Lysingsbadet och Orrefors Kosta Boda deltog. Totalt slog 17 personer sina kloka och idérika huvuden ihop. 

– Jag tror inte att vi alltid förstår värdet av Småland som varumärke. På de här tio åren har det ändå hänt mycket. Då fanns ingen helhetsbild av Småland, men nu önskar vi att få det som i Champagne eller södra Italien, där man kan resa runt, få bra mat, kultur och se trevliga resmål.

Kvällen blev lyckad, säger Kristina Alsér. 

– Det gick jättebra, det är kreativa människor som har ett genuint engagemang. Alla känner behovet av att samarbeta och det ger energi. 

Vad kom ni fram till konkret?

– Dels så ser vi att de starka varumärkena är starka i sig själva, men det finns ett behov av att dela erfarenheter och bygga broar, oavsett organisation. Vi behöver se bortanför administrativa och länsmässiga gränser. Pärlorna tycker att vi ska vidga vyerna, få till geografisk spridning och paketering. 

"Fantastisk möjlighet"

Även att få ett vidare perspektiv är viktigt, säger Alsér. 

– Vi vill sätta Småland ännu mer på kartan. Vi tittar lite på hur man gjort i Åre, där man jobbat med livstilsrekrytering. Man lyckas locka civilingenjörer till regionens företag. Besöksnäringen är en tentakel här för alla besökare är potentiella smålänningar. Vi vill också locka fler, inte bara på sommaren och då måste vi hitta nya aktiviteter.

Det som framkom på mötet i Näs ska nu kokas ned till strategier. 

– Det här är en fantastisk möjlighet att få igång processen och få styrka i det här. 

Ny träff i januari

Nästa träff blir i januari. 

– Tills dess ska alla gå hem till sina organisationer och berätta om det här. Alla, lika liten som stor, är välkommen att vara med. De stora bjuder verkligen prestigelöst på sin kunskap och på sikt hoppas vi på flera små pärlor, ett pärlhalsband kan vara hur många som helst.

Vikten av att tänka ett steg längre är vitalt i Kristina Alsérs förhoppningar för ett framtida Småland. 

– Det jag och flera av oss önskar är att man ska kunna boka in sig på en långweekend i Småland. Det ska finnas något för varje årstid och man ska vilja komma tillbaka. Vi ska få ihop en resrutt med det mest exklusiva och billiga boendet, med kulturupplevelsen, naturupplevelsen, glaset, träet, designet och sagorna – i ett område som inte är allt för stort. På tre timmar tar man sig mellan Älmhult och Västervik. Det är man beredd att ta snabbtåget eller flyget till om man är utomlands, men ibland begränsar vi oss i miltankarna här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt