Annons:

Nya hyrorna klara i Hultsfred – så stor blir höjningen

Uppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Hultsfreds Bostäder är klar och offentlig. Höjningen landade på 1,36 procent. Foto: Ossian Mathiasson

Nya hyrorna klara i Hultsfred – så stor blir höjningen

Nu är Hultsfreds Bostäders hyror för 2018 förhandlade – och höjningen blir i år 1,36 i procent.
– Vi fick inte vad vi begärde förstås men det var ganska bra ändå, säger Nicke Wainebro, Hultsfreds Bostäders vd.

Annons:

Hyresgästföreningen och Hultsfreds Bostäder har avslutat förhandlingarna och de nya hyrorna börjar gälla den 1 januari. 

Avtalet löper över tolv månader och från årsskiftet höjs hyrorna hos Hultsfreds Bostäder med 11,25 kronor per kvadratmeter och år och i procent blir höjningen 1,36 procent.

Bostadsbolaget begärde 2,27 procent i höjning, alltså en höjning med 103 kronor.

"Man får ge och ta"

Uppgörelsen innebär en hyreshöjning på 61 kronor i månaden för en lägenhet på 65 kvadratmeter.

– I en förhandling fungerar det så här, där får man ge och ta. Vi har väl kommit en bit på vägen och har låga hyror, våra hyror är bland de lägsta i hela landet. Vi har mycket underhåll eftersom det är gamla fastigheter. Man skulle behöva ha lite mer men man kan inte få allt. Jag tror att både vi och Hyresgästföreningen är ganska nöjda, de hade givetvis velat sänka det ännu mer men har förståelse för att det finns behov av underhåll, säger Nicke Wainebro.

De nyligen byggda trygghetsbostäderna samt de nya lägenheterna vid sjön Hulingen får en hyreshöjning på 5,71 kronor per kvadratmeter och år och i procent blir höjningen 0,68.

Stora underhållsbehov är huvudskälet till att höjningen blir högre i år än förra året. Många av bostäderna är från mitten av 1970-talet och äldre, vilka nu kräver stora underhållsinsatser.

– Det är nu upp till Hultsfreds Bostäder att visa att de verkligen använder de pengar de anser sig behöva till underhåll. Annars tappar de sin trovärdighet inför kommande förhandlingar, säger Britt Nilsson, hyresgäst och ordförande i förhandlingsdelegationen, i ett pressmeddelande.

Lång lista på åtgärder

Nicke Wainebro berättar att listan på saker som måste åtgärdas är lång.

– Först och främst måste vi fortsätta med vårt vanliga lägenhetsunderhåll, sen behöver vi fortsätta med renovering av vatten-och avloppsledningar och värmeinstallationer, säger Nicke Wainebro.

Under nästa år ska de även byta ut en av de tre gamla oljepannorna som bostadsbolaget har kvar.

– Vi siktar på att ta en oljepanna per år och då är vi klara 2020. Vi kommer använda oss av pelletsuppvärmning eller värmepumpar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt