Annons:

Studiebidraget höjs – så mycket mer får studenterna

Studiebidraget höjs för gymnasieelever och studenter nästa år. Foto: Pixabay

Studiebidraget höjs – så mycket mer får studenterna

Regeringens förslag om att höja studiebidragen röstades igenom på torsdagen. Det ger gymnasieelever och studenter ett par hundra kronor mer i månaden från och med nästa år.

Annons:

Riksdagen tog på torsdagen beslut om regeringens förslag att höja bidragen för gymnasieelever och studenter på universitet och högskolor. För gymnasieelever innebär höjningen 200 kronor extra i plånboken varje månad, vilket gör att studiebidraget landar på sammanlagt 1 250 kronor. 

För universitets- och högskolestudenter blir höjningen 296 kronor i månaden, vilket gör att totalbeloppet för båda studiebidrag och lån för studenter landar på cirka 10 300 kronor i månaden. 

"Fler ska kunna studera"

Lagändringen träder i kraft den 1 juli nästa år, men höjningen gäller redan från 1 mars. Det gör att månaderna däremellan kommer att betalas ut retroaktivt från och med juli månad. 

Överenskommelsen kommer genom att regeringen och Vänsterpartiet gått samman. Syftet med höjningen är att fler ska kunna välja att börja plugga.

– Vi vill att fler ska kunna studera. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan höja studiemedlens bidragsdel så att totalbeloppet blir ca 11 300 kronor per månad, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Totalt tas 24,4 miljarder kronor ur statens budget för nästa år att gå till studiestöd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt