Annons:

Hemtjänstpersonal kör många resor med egen bil – så ska användandet minska

Med hjälp av tre nya bilar ska resorna med egen bil minska inom hemtjänsten i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Hemtjänstpersonal kör många resor med egen bil – så ska användandet minska

Förra året körde hemtjänsten i Hultsfreds kommun 12 700 mil i privata fordon. Nu ska hemtjänsten få tillgång till tre bilar som ska minska behovet av egna bilar.

Annons:

Kristdemokraterna Åke Nilsson och Lennart Davidsson skrev i maj 2017 en motion till kommunfullmäktige med uppdraget att undersöka hur stor andel av de totala persontransporterna som sker med privata fordon inom hemtjänsten. 

De vill minska körningen med privata fordon i tjänsten och bad om att få det utrett. Socialchefen Ann-Gret Sillén har tittat närmare på det och gjort en sammanställning gällande antal leasingbilar och körda bil med dessa i jämförelse med antal körda mil i privata fordon.

Många mil med privata fordon

Hemtjänsten har tillgång till 21 leasingbilar och under 2016 körde hemtjänsten 73 200 mil med dessa fordon. Resor med privata fordon uppgick till 12 700 mil, vilket motsvarar 14,8 procent av hemtjänstens totala resor.

I en jämförelse med hur det såg ut när samma mätning gjordes 2010 var resor med eget fordon 16,5 procent.

Om allt går som det ska är tanken att hemtjänstens fordonspark ska utökas med tre fordon under vintern och därmed minska behovet av resor med egen bil ännu mer.

Tidigare i höstas genomförde nämligen socialförvaltningen en ny fordonsupphandling som innebär att merparten av leasingbilarna byta ut under vintern. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt