Annons:

Hultsfred och Vimmerby startar utbildning tillsammans – vill dra igång nästa månad

Vuxenutbildningen i Hultsfred och Vimmerby ska starta en lärlingsutbildning med inriktning mot husindustrin. Foto: Ossian Mathiasson

Hultsfred och Vimmerby startar utbildning tillsammans – vill dra igång nästa månad

Många branscher har personalbrist – och en av dem är husindustrin.
Nu tänker vuxenutbildningen i Hultsfred och Vimmerby starta en lärlingsutbildning med inriktning mot husindustrin.
– Vi hoppas att vi kan få igång den i början av februari, säger Aina Kalle, rektor på vuxenutbildningen i Hultsfred.

Annons:

Det är i regional samverkan med vuxenutbildningen i Västervik och Vimmerby Lärcenter som Hultsfred har planerat att få till lärlingsutbildningen som har fokus på husindustrin.

– I vår region söker man arbetskraft inom husindustrin och man har haft det lite svårt att hitta personer med rätt behörighet.

Mycket praktik under studietiden

Allt började dock med att man hade tre träffar på Vimmerby Lärcenter där man kallade till yrkesråd med branschen och arbetsförmedlingen för att höra var man behöver för arbetskraft och vilken kompetens man vill ha. 

Utifrån det har man tillsammans kommit fram till ett koncept där de har en lärlingsutbildning som fokuserar på husindustrin.

Både arbetslösa infödda svenskar och nyanlända är vad man söker i första hand och under den första omgången vill man få ut några stycken i studier och praktik för att se hur det går.

– Vi kommer inte ha en öppen ansökan den här gången. Det blir att gå ut med information på vuxenutbildningen i både Hultsfred och Vimmerby, de sökande kommer vara elever som vi redan har och som vi tror kan funka bra. Nästa omgång kommer vi försöka få till en öppen sökning, säger Aina Kalle.

Språket är viktigt

Utbildningen är på totalt 20 veckor och merparten av tiden – 70 procent – kommer vara förlagd på ett av de fyra företagen som är beredda på att ta emot lärlingar i första omgången.

– Man börjar med fem veckor i skolan och får bland annat utbildning i arbetsmiljö och säkerhet, rit- och mätteknik och kunskap om hur det fungerar på en arbetsplats i Sverige. Efter fem veckor ska de kunna börja sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) och under de sista tio veckorna är man i stort sett hela tiden på sin arbetsplats, säger Kalle.

Innan jul körde vuxenutbildningen en handledarutbildning med företagen som ska vara med och i februari blir det ytterligare en utbildning där fler går igenom Skolverkets handledarutbildning.

– För att vi ska hålla kvalité i APL krävs det att vi har flera utbildade handledare på företagen. Det är tre-fyra företag – två från Hultsfred och ett eller två företag från Vimmerby – som ska vara med.  Det första branschen nämner är svenska språket, många av våra elever är nyanlända och svenska måste de ha. Finns det behov av stöttning så kommer vi gå in med SFI-undervisning och yrkessvenska.

"Fiskar efter sökande"

Tanken är att utbildningen ska börja i början av februari och göra det möjligt för eleverna att bli klara med utbildningen före sommaren.

– Det är helt klart att det kommer bli en utbildning, frågan är bara när vi kan komma igång med den. Vi vill starta i februari, det är viktigt för eleverna att vara färdiga innan sommaren och då få jobb.

Vad är det som återstår?

– Det är egentligen inte så mycket. Jag håller på att fiska efter sökande som kan tänka sig vara intresserade, framför allt människor på SFI som har jobbat inom industri eller byggnation. Vi har en handfull elever som är intresserade och har förutsättningar för att klara utbildningen Ganska snart kommer vi ha de sista pusselbitarna på plats.

Hur glada är ni för att kunna starta denna utbildning?

– Vi är jätteglada. Det har varit fantastiskt roligt med tanke på hur tillmötesgående branschen har varit, de har hjälpt oss att planera utbildningen. Vi känner också att det här är ett av våra viktigaste uppdrag framöver, att utbilda vuxna människor så de kan komma ut i jobb och bli självförsörjande.

–  Vi planerar all vår utbildning utifrån arbetsförmedlingens arbetsmarknadsrapporter och vi har tät dialog med dem och sen är det branschen som har hört av sig och sagt att de behöver arbetskraft.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt