Annons:

Hedersrelaterad problematik ökar – så jobbar Hultsfred med det

Hedersrelaterad problematik är ett problem som finns i hela Sverige och i Hultsfred har det ökat.
– Vi har kunskap om det men hederskulturen är komplex problematik i och med att det inte bara handlar om den enskilda familjen, säger Camilla Svensson, sektionschef för barn- och familjeenheten på socialförvaltningen i Hultsfred.

Annons:

Tidigare i veckan skrev Dagens Hultsfred om att en flicka i Hultsfreds kommun får fortsatt vård på ett behandlingshem efter socialnämndens begäran. 

Hon har vid två tillfällen på kort tid vänt sig till socialförvaltningen i Hultsfreds kommun då flickan är rädd för sin pappa som kontrollerar vem hon umgås med och hon fruktar att han ska föras utomlands och bli bortgift.

Pappan förnekar uppgifterna och menar att det inte finns någon hederskultur i familjen.

Hedersproblematiken ökar

Camilla Svensson, sektionschef för barn- och familjeenheten på socialförvaltningen i Hultsfred, har ingen siffra på hur många ärenden med hedersrelaterad problematik som dyker upp i Hultsfred per år.

– Rent generellt kan jag säga att hedersproblematiken blir allt mer vanlig och anmälningarna ökar, det gör det i både Hultsfred och i övriga landet, säger Camilla Svensson.

Hur jobbar man med sånt på bästa sätt?
– Man behöver självklart se till ärendenas olika art och det är viktigt att uppmärksamma det här med hedersrelaterade kontexter. Vi har gemensamma utbildningar tillsammans med skolan där vi tittar på hur man kan bemöta och arbeta med det på ett bra sätt.

Hur gör man det?

– Man kan jobba förebyggande och informera om hur det fungerar i det svenska samhället och vad vi har för lagar, regler och rättigheter. Det är även viktigt att förmedla samma kunskap till föräldrar och familjer, allt vårt arbete grundar sig på att stötta familjer så att de kan vara en familj och att barn kan bo med sina föräldrar. Det är vårt huvudsyfte. I vissa enstaka fall blir det tyvärr att vi behöver ta till tvångslagstiftning och ansöka om det.

"Vi har kunskap om det"

Ser ni det som ett stort och allvarligt problem?

– Precis som i övriga landet är det en ökad problematik i de här frågorna. I nationell statistik kan man se att det är ett område som socialtjänsten jobbar väldigt mycket med och vi har nationella grupper inom länsstyrelsen som är specialiserade på just hedersrelaterade kontexter och den problematiken.

Tycker du att ni har bra koll på situationen i Hultsfred?

– Vi har kunskap om det men hederskulturen är komplex problematik i och med att det inte bara handlar om den enskilda familjen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt