Annons:

Kraftig minskning av arbetslösheten för utrikes födda

Utrikes födda har det fortsatt svårt på arbetsmarknaden, men en större andel har jobb i dag jämfört med för ett år sedan. Foto: Ossian Mathiasson

Kraftig minskning av arbetslösheten för utrikes födda

Den är fortfarande skyhög. Men arbetslösheten bland utrikes födda i Hultsfred har faktiskt minskat med fyra procentenheter på ett år. I december låg den på 48,8 procent.

Annons:

Hultsfreds kommun har under lång tid haft ett högt mottagande av nyanlända. I likhet med många andra kommuner har man haft svårt att få ut personerna i arbete.

I december var nästan varannan – 48,8 procent – utan jobb. Det är dock en minskning med fyra procentenheter jämfört med för ett år sedan – och den näst största minskningen i länet.

Dyster läsning 

I vanlig ordning är arbetslöshetsstatistiken en dyster läsning för Hultsfreds kommun. Totalt var 13,1 procent utan jobb (0,6 procentenheter mindre än 2016). Det är näst mest i länet och klart högre än både rikssnittet (7,5) och länssnittet (8,3). Värst i länet är Högsby med 14,9. Vimmerby ligger på 7,4.

Andelen unga utan jobb ligger på 16,6, vilket är en ökning med 1,6 procentenheter. Även där är Hultsfred i botten i länet. Bara Torsås och Högsby är sämre. Rikssnittet ligger på 10,2 (-1,4) och länssnittet på 12,6 (-0,2).

 Långtidsarbetslösheten ökar kraftigt

Ser man till övriga värden i Hultsfred så står 853 personer utan jobb. Det är 20 färre än för ett år sedan. Antalet som stått utanför arbetsmarknaden i mer än två år har ökat med 42,9 procent och antalet utan jobb i mer än ett år har ökat med 33,6 procent.

Regeringens satsning på extratjänster i välfärden, som är vikta åt nyanlända och långtidsarbetslösa, har börjat ge effekt. I december hade över 11 000 personer fått en extratjänst.

– Det är glädjande att så många arbetsgivare anställt med extratjänster och att hälften av extratjänsterna går till kvinnor. Vi ser att den här typen av insatser riktade till grupper som står långt från arbetsmarknaden är viktiga och ger resultat, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt