Annons:

  • Landstingsrådet imponerades av Mörlunda hälsocentrals arbete

    Christer Jonsson, landstingsråd för Centerpartiet i Kalmar län, besökte två verksamheter i Hultsfreds kommun under torsdagen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Landstingsrådet imponerades av Mörlunda hälsocentrals arbete

    Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande, följde med till Samrehab och Mörlunda hälsocentral. Foto: Ossian Mathiasson

Landstingsrådet imponerades av Mörlunda hälsocentrals arbete

Hälsocentralen i Mörlunda visar hur bra en verksamhet kan fungera på landsbygden. Centerpartiets landstingsråd Christer Jonsson fick ett gott intryck vid gårdagens besök.
– Det är roligt att komma till ett ställe där det funkar och man tror på utveckling, säger han.

Annons:

På torsdagen gästade landstingsrådet Christer Jonsson (C) Hultsfreds kommun. Tillsammans med kommunalrådet Lars Rosander och socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson besökte man hälsocentralen i Mörlunda och Samrehab i Hultsfred. 

Besöken var ett led i att samla på sig kunskap om verksamheternas förutsättningar, skapa förståelse för hur det ser ut just nu och titta på möjligheter till förbättringar för patienterna.

– Jag vill se hur den nära vården ser ut i Kalmar län och generellt så har vi en situation där kvalitén på den nära vården varierar mellan de olika kommunerna. Vi vill att den kommer närmare patienterna, säger Christer Jonsson.

Tolv anställda på hälsocentralen

Han fick under sitt besök i Hultsfreds kommun träffa Wiwi-Anne Nilsson, verksamhetschef på Mörlunda hälsocentral, som berättade om hur de har vänt nedgång till uppgång och är på rejäl frammarsch.

Jonsson blev mäkta imponerad av hur hälsocentralen i Mörlunda jobbar och vilket stort ansvar de tar.  

– Efter en tid där det var lite svårare med läkare har Mörlunda lyckats få fast läkarbemanning. De har sammanlagt tolv anställda, varav två är läkare, och servar 3 000 patienter på ett väldigt bra sätt och tar ansvar för ett större område än bara Mörlunda, säger Christer Jonsson och tillägger:

– För att vara en liten enhet i länet så är den väldigt framgångsrik jämfört med många andra ställen.

Problematisk situation

Men besöket i Hultsfred bjöd även på något som gjorde Jonsson konfunderad.

Samrehabs verksamhet i Hultsfred har en mer problematisk situation.

– Man gör givetvis ett väldigt bra jobb men man gör det utan fast personal i Hultsfred. All personal utgår från Vimmerby och så har man haft det i tre-fyra år. Det blir inte så effektivt när personal från Vimmerby åker till Hultsfred på arbetstid, då tappar man tid varje dag.

Personal från Vimmerby finns på plats i Hultsfred tre-fyra gånger i veckan och i Virserum vid bokade tider.

– Utan fast personal kan man inte bygga någon lokal kunskap. Jag tror att det är bra om man bygger upp en bas med människor som faktiskt finns på plats i Hultsfred och får kännedom om orten.

Det är på just rehabiliteringssidan som Hultsfreds kommun har störst problem och det gäller även Högsby kommun, enligt Jonsson.

– Tack och lov finns det en hygglig läkarsituation i Hultsfred. I Högsby har man inget av det.

"Här har vi närmat oss varandra"

För att klara nära vård i mindre kommuner betonar Christer Jonsson vikten av att jobba med flera alternativ.

– Vi behöver en distriktsrehabilitering som fungerar men vi behöver fundera på om vi kan få fler privata att etablera sig vid sidan av det offentliga. Medan det offentliga har svårt att rekrytera så har man fått hit två privata sjukgymnaster till kommunen. Skulle landstinget lysa ut fler möjligheter för privata att etablera sig här, då kan både landsting och kommun samverka med de privata företagen.

Samverkan mellan kommun och landsting är ändå bra i Hultsfreds kommun.

– Det är inte överallt som man lyckats med det. Här har vi närmat oss varandra, det är glädjande. Hade vi inte haft det klimatet med landstinget hade det varit ännu värre för kommuninvånarna, säger Per-Inge Pettersson.

Jonsson tar med sig en hel del från besöket i Hultsfred och vet vad man behöver jobba med framöver.

– Det första är att det finns ett stort behov av att utvidga samverkan och att det finns intresse av det mellan kommun och landsting. Det borde vi från politikens sida uppmuntra och stötta. Det andra tar jag med mig från Mörlunda, där fick vi se ett bra exempel på att det går att göra något på landsbygden och få en välfungerande enhet. Det är roligt att komma till ett ställe där det funkar och man tror på utvecklingen.

Viktigt med samverkan

Kommunalrådet Lars Rosander är positivt inställd till att samverka mer med Samrehab.

– Vi ser att vi kan jobba mer det utifrån diskussionerna som vi har haft med dem. Det är viktigt att få så bra resultat som möjligt för den enskilde. Vi har öppnat dörren och ser att det finns ett intresse från Samrehabs sida och vi får se hur vi kan samverka, säger Lars Rosander.

Christer Jonsson:

– Skulle man skapa en samverkande grupp av kompetens mellan kommun och landsting skulle man kunna byta arbetsuppgifter för att stötta varandra när det saknas folk. Man får prova sig fram och se hur man kan göra det på bästa sätt för medborgarna i Hultsfred.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt