Annons:

1 400 ensamkommande är försvunna: "Eftersöks inte på samma sätt"

Sedan 2014 har 1 736 ensamkommande barn försvunnit i Sverige. Av dem har drygt 1 400 aldrig hittats.
Det visar en rapport från Barnombudsmannen.

Annons:

Mellan januari 2014 och oktober 2017 avvek 1 736 ensamkommande asylsökande barn. Det motsvarar cirka 60 skolklasser och av dessa vet myndigheterna fortfarande inte var drygt 1 400 av dessa befinner sig eller vad som har hänt med dem.

I sin rapport skriver Barnombudsmannen: "Vi ser en bild som tyder på att barn som avviker inte eftersöks på samma sätt som andra barn i Sverige."

Rapporten bygger bland annat på möten mellan Barnombudsmannen och ensamkommande barn som har erfarenhet av att avvika från familjehem, nätverkshem, HVB-hem och statliga ungdomshem.

BO skriver i rapporten:

"Barnen har flytt hit från krig, förtryck, hot, våld och fattigdom. Men en betydande andel avviker från boendena de placerats på i Sverige på grund av missförhållanden. Det kan innefatta våld, hot, övergrepp och kränkningar. För andra barn har flera enskilda incidenter lett till att bägaren till slut runnit över. Det kan också handla om psykisk ohälsa eller att separeras från familj och vänner."

"Utsatt situation"

Många av de som har avvikit ska ha upplevt väldigt svåra situationer, enligt Barnombudsmannen.

"Barn som är försvunna lever i en mycket utsatt situation. Det är ett mycket hårt liv, och många har levt på gatan. Flickor och pojkar berättar om sexuellt utnyttjande, om hur de utnyttjats för prostitution."

Barnombudsmannens analys visar att ensamkommande barns behov vid placering inte har utretts tillräckligt och att placeringarna ofta inte har matchat barnens behov.

I rapporten lägger Barnombudsmannen fram tre förslag på förändringar. Det handlar om att förebygga så att barn inte avviker genom att säkerställa trygghet och kompetens vid placering av ensamkommande barn, att alla barn som avviker ska eftersökas samt att säkerställa stöd och skydd när barn kommer tillbaka".

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt