Annons:

Förslag om att bygga ut Venhagskolan:

Barn- och utbildningsnämnden vill bygga ut Venhagskolan i Målilla och ge eleverna på grundsärskolan en permanent byggnad att få sin undervisning i. Foto: Ossian Mathiasson

Förslag om att bygga ut Venhagskolan: "Vi vill bygga i Målilla"

Barn- och utbildningsnämnden vill hitta en permanent lösning för placering av grundsärskolan och bygga ut på Venhagsskolan i Målilla. En ändring av detaljplanen ska beställas.

Annons:

Det var i slutet av 2015 som barn-och utbildningsnämnden beslutade att hyra en modul för att bedriva utbildning för grundsärskolan årskurs 1–6 i Målilla under två år. 

Den togs i bruk för undervisning från höstterminen 2016 och en konsult fick i uppdrag att ta fram ett förslag till lösning avseende permanenta lokaler för grundsärskolan.

"Måste börja avveckla"

Vid arbetsutskottet i januari 2018 informerade barn- och utbildningschefen Martin Snickars om att det behöver beställas en ändring av detaljplanen för att kunna starta en förprojektering för en ny grundsärskola i Målilla.

– Vi måste börja avveckla modulerna så småningom och tankarna som har diskuterats är en ny del till Venhagsskolan i Målilla. Vi vill bygga ut och ta bort modulen på skolgården. Moduler kostar pengar och får vi inte pengar från Migrationsverket så måste vi lösa det på egen hand, Då är det bättre att bygga en permanent byggnad och vi vill bygga i Målilla, säger Martin Snickars.

En detaljplaneändring ska beställas för både skol- och förskoleområdet i Målilla.

– Vi kan inte bara sätta igång och bygga utan det tar ett år med detaljplanen. Sen är det politiken som måste bestämma om det ska byggas eller inte. Vi har tagit hela området med en gång så det är förberett om vi vill bygga om typ tio år.

"Ingen lugn och trygg miljö"

Grundsärskolan, som just nu består av 13 elever och finns i modulerna vid Venhagsskolan, var tidigare placerad på Lindblomsskolan i Hultsfred och där går det 550 elever.  

– Det är ingen lugn och trygg miljö för eleverna som går på särskolan. På Venhagsskolan har man en fin utemiljö och det är mycket lugnare med 150 elever. 

Vad ser du för fördelar med en permanent lösning för grundsärskolan?

– Långsiktigt blir det en billigare kostnad med en permanent byggnad än att hyra en modul, de är dyra. Så länge Migrationsverket betalar så går det bra men eftersom asylen minskar så kommer de inte betala hur länge som helst.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt