Annons:

97-årig man från Hultsfred vill åka på bokcirkel – får ingen färdtjänst

En multisjuk 97-årig man från Hultsfred har nekats färdtjänst till morgondagens bokcirkel på biblioteket. Foto: Kalmar länstrafik

97-årig man från Hultsfred vill åka på bokcirkel – får ingen färdtjänst

Per-Axel Engström, 97, kan inte köra bil eftersom han sitter i rullstol och är multisjuk. Men när han ville ha färdtjänst till morgondagens bokcirkel på biblioteket fick han nobben.

Annons:

Det var hans fru Gunhild Svenonius som skulle beställa färdtjänst åt sin multisjuke man till onsdagens bokcirkel. 

När hon ringde under måndagen möttes hon av det ett tråkigt besked.

"Klarar inte av det"

Samtliga bilar behövdes för att lösa skolskjutsarna, något som SVT Nyheter Småland var först med att rapportera om.

– Det har funkat hur bra som helst med färdtjänst till biblioteket vid tidigare tillfällen men den här gången fick jag nej med hänvisning till att vid den tiden på eftermiddagen behövdes bilarna till skolskjuts och sjukresor, säger Gunhild Svenonius till SVT Nyheter Småland och fortsätter:

– Jag blev i stället erbjuden att åka så att vi antingen skulle komma väldigt tidigt eller för sent till bokcirkeln. Min man klarar inte av att sitta och vänta länge i sin rullstol.

Under vintern har de valt att åka färdtjänst till biblioteket mer regelbundet men innan dess har Gunhild kört sin make till och från bokcirkelsträffarna.

Tar egen bil till träffen

Per-Axel tycker om böcker och träffarna eftersom han har illustrerat böcker och arbetat med grafisk formgivning under sitt verksamma yrkesliv.   

Trots att de har fått nobben angående färdtjänst är planen att delta vid morgondagens träff.

– Det är hans stora intresse och en aktivitet som vi båda har glädje av. Jag får försöka få in honom i bilen igen och hoppas att det går vägen, säger hon till SVT Nyheter Småland.

"Resor vi måste prioritera"

Kalmar länstrafik (KLT) har ansvar för färdtjänsten och menar att paret har ansökt om en resa då det redan är många inbokade resor.

– Vi har vissa tider på morgonen och eftermiddagen då våra fordon går åt till förbokade resor till och från skola och arbete. Det är resor vi måste prioritera. Sedan ligger vi risigt till efter snöovädret då flera bilar har blivit skadade, säger Lars Lindahl, biträdande förvaltningschef till SVT Nyheter Småland. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt