Annons:

Inga praktikanter till varken Hultsfred eller Vimmerby: ”Blir problematiskt”

Lindblomskolan i Hultsfred och övriga skolor i Hultsfreds och Vimmerby kommun får inte ta del av lärarpraktikanterna från Linnéuniversitetet i Kalmar. Foto: Ossian Mathiasson

Inga praktikanter till varken Hultsfred eller Vimmerby: ”Blir problematiskt”

Studenterna som utbildar sig till lärare på Linnéuniversitetet i Kalmar har under sina praktikperioder bara fyra kommuner i Kalmar län att välja mellan.
Hultsfreds eller Vimmerby kommun får nobben, enligt SVT Nyheter Småland.

Annons:

Det har blivit allt svårare att rekrytera behöriga lärare till landets grundskolor – och extra svårt är det i landsbygdskommunerna. 

Hultsfred och Vimmerby nobbas

Linnéuniversitetet har sedan 2015 jobbat för att utveckla sin grundlärarutbildning i Kalmar och försökt skapa ett bättre samarbete mellan utbildningen och skolorna via en ny satsning.

Praktiktimmarna har fördubblats för studenterna och det är inte alla kommuner i Kalmar län som har fått ta del av praktikanterna.

Vimmerby och Hultsfreds kommun får nobben medan 20 skolor i Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga och Nybro kommun kan ta del av dem, enligt SVT Nyheter Småland.

– För att göra projektet så hanterbart som möjligt har vi varit noga med att ha skolor i en geografisk närhet till Kalmar. Det är nödvändigt för att kunna knyta det nära samarbetet som är viktigt för att projektet ska kunna genomföras, säger Niklas Ammert, dekan för nämnden för lärarutbildning vid Linnéuniversitetet, till SVT Nyheter Småland. 

"Blir problematiskt"

Kommunerna som har blivit utan praktikanter är inte lika nöjda, bland annat Thomas Hall som är rektor i Högsby kommun.

– Det blir problematiskt. Studenterna får inte chansen att se hur det är att jobba på en skola i till exempel Högsby, säger Thomas Hall till SVT Nyheter Småland.

Fredrik Laapotti, rektor på Lindblomsskolan i Hultsfred, har också intervjuats av SVT Nyheter Småland.

– Lärarutbildningen är enormt viktig så kvaliteten på den måste komma först. Men visst vore det bra om man kunde sprida ut det på alla skolor, säger Fredrik Laapotti.

Kan ske förändringar framöver

I framtiden kan det bli aktuellt att fler kommuner tilldelas lärarpraktikanter, enligt Niklas Ammert.

– Jag har stor förståelse över att man är bekymrad över rekryteringsläget. Men våra tankar är att vi sedan ska försöka ge möjligheten till praktik i flera kommuner, säger Niklas Ammert.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt