Annons:

Person får rätt mot kommunen – beviljas försörjningsstöd

En person i Vimmerby får rätt mot Hultsfreds kommun. Saken gäller ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen.
Förvaltningsrätten i Växjö går på invånarens linje.

Annons:

Det tvisten handlat om är försörjningsstöd för juli månad 2017. Socialnämnden i Hultsfred nekade personen försörjningsstöd – men efter att hen överklagat till Förvaltningsrätten, får hen nu rätt.

Nämndens skäl för att avslå ansökan var att personen hade något som kunde leda till en ansökan och möjligheten att bli självförsörjande. Men nämnden ansåg att hen inte gjort vad hen kunde för att bidra till sin egen försörjning och på sikt bli självförsörjande eftersom personen förlorat sitt körkort. 

I överklagandet anförde personen att dennes tillvaro skulle kunna rasa utan försörjningsstödet och att hen lider av en allvarlig och kronisk sjukdom sedan barndomen.

Socialnämnden avslog överklagandet – men beviljade personen matpengar för juli månad med 1 780 kronor.

Förvaltningsrätten konstaterar att personen inte avböjt att delta i praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet, inte heller uteblivit från någon sådan verksamhet utan godtagbara skäl. Förvaltningsrätten anser att socialnämnden ställt andra kräv än vad som gäller enligt socialtjänstlagen vid prövningen av rätten till försörjningsstöd, vilket socialnämnden inte har rätt att göra.

Därför beviljas personen försörjningsstöd för den aktuella månaden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt