Annons:

Socialnämnden visade stort underskott: ”En miljon kan jag ta på mig”

Jonny Bengtsson (S) och Per-Inge Pettersson (C) visade att socialnämnden i Hultsfreds kommun fick ett totalt underskott på 4,5 miljoner kronor 2017. Foto: Ossian Mathiasson

Socialnämnden visade stort underskott: ”En miljon kan jag ta på mig”

Socialnämnden i Hultsfreds kommun redovisade ett underskott i bokslutet för 2017 med ungefär 4,5 miljoner kronor.
– Man är givetvis aldrig nöjd när man inte håller budgeten, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

När kommunstyrelsen presenterade 2017 års ekonomiska resultat i Hultsfreds kommun landade det på 16,8 miljoner kronor.

Barn- och utbildningsnämnden stod för den största negativa avvikelsen med ett underskott på 14 miljoner kronor och socialnämnden fick ett underskott på 4,5 miljoner.

– Folk kan säkert tycka att minus 4,5 miljoner inte är så stora pengar med tanke på den stora omsättningen vi har med 580 anställda inom socialnämnden men det är ändå en negativ avvikelse, säger Jonny Bengtsson (S), socialnämndens vice ordförande.  

"Det är inte bra"

Per-Inge Pettersson (C), socialnämndens ordförande, håller med och lägger till:

– Vi har tagit en budget och räknar med att den ska vara plus minus noll och nu är den inte det och det är inte bra. Vi kan också göra en självrannsakan i nämnden, då en miljon kan jag ta på mig när vi tog beslutet om förskjuten semester 2017. Det är inget beslut som jag ångrar i dag, tvärtom. Hade vi inte gjort det så hade vi haft en ännu svårare situation i dag och sen är det klart att det påverkar vår ekonomi, säger Per-Inge Pettersson.

Förra sommaren nappade 79 personer på erbjudandet att jobba och skjuta fram sin semester, vilket gjorde att socialnämnden gick minus en miljon på det. I år har erbjudandet med förskjuten semester begränsats till 50 personer.

Stort underskott inom IFO

Det största underskottet bland socialnämndens verksamheter finns inom individ- och familjeomsorgen (IFO) med 3,7 miljoner kronor, något som kan jämföras med minus 14,3 miljoner 2016.

Störst underskott får sektionen barn och familj (5,2 miljoner kronor) men även ensamkommande (1,4 miljoner kronor).

– Det är väldigt svårt att budgetera just barn och familjs verksamhet. Det är inget man kan säga något om i förväg, det är svårbudgeterat och man vet inte vilka händelser som sker, säger Jonny Bengtsson (S), socialnämndens vice ordförande.

Psykiatri visade stort överskott

Under 2016 hade man ett underskott på 11,5 miljoner inom sektionen barn och familj och i fjol sjönk alltså den siffran en aning.

Per-Inge Pettersson förklarar varför:

– Det beror på ett minskat antal anmälningar till barn och familj och vi gjorde färre placeringar med barn och ungdomar under 2017 jämfört med 2016, säger Per-Inge Pettersson.

Äldreomsorgen får ett totalt underskott på 2,4 miljoner kronor och det är framför allt hemtjänsten, särskilda boenden och övrig äldreomsorg som drar ner siffrorna. Hälso- och sjukvård och rehabilitering får ett överskott på 4,1 miljoner kronor.

Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) och psykiatri får totalt ett underskott på 865 000 kronor med anledning av ett stort överskott inom psykiatri på 2,2 miljoner.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt