Annons:

Samhället jublar efter beskedet: ”Lönar sig att inte ge upp”

Mellan Vena och Främsteby kommer det att byggas en gång- och cykelväg och Främstebyborna jublar över beskedet. Foto: Pixabay

Samhället jublar efter beskedet: ”Lönar sig att inte ge upp”

De boende i Främstebys kamp för att få till en gång- och cykelväg mellan Vena och Främsteby har gett resultat.
Nu har klartecknet kommit.
– Jag är mycket positiv till det slutgiltiga förslaget som tagits fram, säger Madelene Karlsson Askevik, som har jobbat hårt för det.

Annons:

I dag kom beskedet som invånarna i Vena och Främsteby har längtat efter. 

Det kommer byggas en gång- och cykelväg mellan Vena och Främsteby för att få den säkrare för oskyddade trafikanter.

"Är väldigt tacksam"

ÖSK:s gata- och parkavdelning vill få mellan 150 000 och 200 000 kronor för förprojektering och eventuell detaljprojektering i sin budget för 2019.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett klartecken för det och kan förprojekteringen inledas i höst får man bättre koll på kostnaderna. Genomförandet ska då kunna ske under 2020.

– Jag är väldigt tacksam över att kommunen äntligen lyssnade till oss, fast man kan ju undra varför det ska behöva ta så lång tid. Det har skett några mindre olyckor under perioden vi kämpat med detta de senaste två åren. Det är bara tur att det inte inneburit livsfara för någon. Bättre att försöka förebygga dödsolyckor innan det är försent, så kommunen tar ju äntligen sitt ansvar, säger Madelene Karlsson Askevik.

Gehör efter 40 års kamp

Hon har växt upp vid den hårt trafikerade vägen och när hon var ung kämpade hennes mamma för att hon skulle få skolskjuts på grund av vägsituationen.

– Nu är jag själv småbarnsförälder 30 år senare men vägsituationen är densamma, om inte värre, så det känns fantastiskt att vi äntligen blivit hörsammade i Främsteby efter totalt 40 års lång kamp. Det lönar sig att inte ge upp, säger hon.

Hon har en annan förhoppning också i samband med att det byggs en gång- och cykelväg.

– Det är viktigt att det görs åtgärder och byggs en gång- och cykelväg på den befintliga vägen för det kanske innebär att en del tung trafik och många pendlare väljer bort "genvägen" över Vena och Kristdala. 

"Väldigt nödvändigt"

Henrik Kernen bor också i Främsteby och har varit drivande i arbetet.

– Det är väldigt nödvändigt. I dagens läge törs man inte släppa iväg sina barn till Vena på egen hand. Det är trångt och osäkert. Vi får hoppas att det blir bra på alla sätt och vis, säger Henrik Kernen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt