Annons:

Lyckat första möte – här är nästa steg i arbetet med biogasmacken

Under måndagskvällen höll Hagelsrums Biogas ett informationsmöte med anledning av att de ska uppföra en biogasmack på handelsområdet i Målilla. Foto: Ossian Mathiasson

Lyckat första möte – här är nästa steg i arbetet med biogasmacken

Hagelsrums Gård har informerat allmänheten om sina planer på gasledning från Hagelsrum och en ny biogasmack på handelsområdet i Målilla.
– Det var ett lugnt möte som gick i positiv anda, säger Åke Birgersson, vd för Hagelsrums Biogas AB.

Annons:

Hagelrums Gård planerar som första aktör att etablera sig på handelsområdet vid rondellen i Målilla. 

På måndagskvällen höll de sitt första informationsmöte om satsningen som innebär att de ska dra en gasledning från Hagelsrum och anlägga en biogasmack i Målilla.

"Vi berörde sträckningen"

En del av samhället i Målilla kommer påverkas under anläggningstiden där ledningen ska dras och meningen var att de ville se om det är möjligt att sy ihop det i alla ändar.

– Det var det vi ville informera om. Vi berörde sträckningen och vilka fastighetsägare och vilka gator som är tänkta att beröras i arbetet. Tanken är att vi ska ha samförläggning, det kommer bli fiber i samma ledningsdragning ut till Hagelsrum och kommunen lägger kanske nytt VA, säger Åke Birgersson.

Ett 40-tal personer kom till mötet på Skeppet och Hagelsrums planer togs emot bra.

– De hade lite frågor om det nya handelsområdet och vad som händer där eftersom kommunen får gå över med en del infrastruktur dit men mötet gick bra. Åhörarna var positiva, säger Åke Birgersson.

Behöver passera järnvägen

Nästa steg i arbetet är att verkställa de olika tillstånden som de måste ha för att kunna dra ledningen från gården till handelsområdet.

– Vår idé är att ledningen ska gå längs med järnvägen men vi kommer behöva passera järnvägen och det måste vi komma överens med Trafikverket om. Formellt är det rätt mycket arbete kring det men egentligen så borde det inte finnas så mycket som de kan hindra. Vi hoppas att vi kan hitta en framkomlig väg, säger han och fortsätter:

– När vi fått alla klartecken som vi behöver för att få till ledningen så går vi igång med macken och begär bygglov. I ett senare skede blir det en parallell hantering men först ska vi komma igång och få till ledningen. Vi siktar på att ha den klar om ett år. Sen kan saker och ting hända men så ser vår horisont ut. Under antingen våren eller försommaren 2019 ska macken kunna vara igång.

"Vädjar till kommunen"

Hagelsrums biogasmack i Målilla blir den första i Kalmar läns inland och på mötet diskuterade man hur fler ska få upp ögonen och köpa biogasbil.

– Det är väl där den stora utmaningen ligger. Vi berättade hur det går till på tankstället och vad det finns för bilar som är tillgängliga. Vi vädjar till kommunen och större företag om att de ska ha med sig det i sin strategi framåt och känna till att det kommer vara tillgängligt med en biogasmack, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt