Annons:

Då börjar rivningen på allvar: ”Kör stenhårt”

Tomas Fransson från Älmby Entreprenad i samspråk med kommunalrådet Lars Rosander efter att första rivningstaget gjorts på Vartaområdet. Foto: Ossian Mathiasson

Då börjar rivningen på allvar: ”Kör stenhårt”

Ett första symboliskt rivningstag har tagits på batterifabriken i Hultsfred. Efter påsk sätter Älmby Entreprenad klorna i det på allvar.
– Då kör vi stenhårt, säger Tomas Fransson, grävmaskinist på Älmby Entreprenad.

Annons:

I dag gjordes det första officiella rivningstaget med maskin av byggnaderna som finns på Vartaområdet i Hultsfred. 

Utvändigt har det inte hänt någonting fram till i dag.

– Nej, så är det. Invändigt har vi sanerat en hel del, slipat väggar, fräst golv och tagit bort alla blyhalter och vi är inte riktigt färdiga än, säger Tomas Fransson.

Hur ser tidsplanen ut framöver?

– Vi håller på med saneringen invändigt nästa vecka och sen kör vi stenhårt på huset. Det är en jättesanering som har pågått och från och med vecka 14 (efter påsk) kan vi äntligen börja med den tunga rivningen. Det känns väldigt skönt. 

När tror du att hela huset är jämnat med backen?

– Vi pratar väl om typ september. Det är ändå över 25 000 kvadratmeter stort och en hel del är säkert förorenat så det ska separeras och sorteras.

När byggnaderna är borttagna är marken frilagd och då kan jordlagren genomgå provtagningen för att kartlägga inom vilka delar och vilket djup det förekommer föroreningar. Därefter kan saneringen inledas och beräknas ske under perioden hösten 2018 till våren 2019.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt