Annons:

  • Hultsfreds kommun får beröm: ”Hade inte stått här utan deras engagemang

    Hultsfreds kommun fick beröm för sitt arbete med att dra igång saneringen och rivningen av Vartaområdet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Hultsfreds kommun får beröm: ”Hade inte stått här utan deras engagemang

    Erik Bergstedt från Sveriges geologiska undersökning (SGU) är projektledare och ansvarar för rivning- och saneringsprojektet.

  • Hultsfreds kommun får beröm: ”Hade inte stått här utan deras engagemang

    Tommy Hammar från Länsstyrelsen var med när första rivningstaget gjordes i Hultsfred.

Hultsfreds kommun får beröm: ”Hade inte stått här utan deras engagemang"

Rivningen av den före detta batterifabriken har inletts och de som talade under första rivningstaget var mycket glada och lättade.
– Det har varit en lång resa som började för 20 år sedan. Utan kommunens engagemang hade vi inte stått här i dag, säger Tommy Hammar från Länsstyrelsen i Kalmar län.

Annons:

Vartaområdet får sedan 1999 inte användas till någon verksamhet på grund av stora blyföroreningar och området har länge ansetts vara viktigt för utvecklingen av det lokala näringslivet.

I dag, efter 19 års hårt arbete, föll den biten av en vägg till marken och saneringskostnaden väntas uppgå till 30 miljoner, något som de inblandade parterna kom överens om under 2015.

"Glad att stå här i dag"

Kommunalrådet tog det första rivningstaget av den gamla batterifabriken i Hultsfred och glädjen var påtaglig bland politiker och personer från de inblandade bolagen.

Saneringsprojektet är ett samarbete mellan Hultsfreds kommun, Sveriges geologiska undersökning (SGU), Länsstyrelsen i Kalmar län och Naturvårdsverket.

– Jag är glad att få stå här i dag som representant för Länsstyrelsen i Kalmar län, framför allt när det konkreta arbetet med rivning och sanering kan komma igång. Det har varit en lång resa som började för 20 år sedan. Utan kommunens engagemang hade vi inte stått här i dag. Jag vill passa på att ge stort beröm till kommunen som har genomfört detta arbete, säger Tommy Hammar från Länsstyrelsen.

Skapar framtidsmöjligheter

För kommuninvånarna kommer det betyda massor nu när rivningen och saneringen kan börja på allvar.

– Det skapar framtidsmöjligheter i form av användbar industrimark i centrala Hultsfred. Jag är glad att jag kan säga så, för bara några år sedan hade vi ingen möjlighet att nämna exploatering på det här området. Nu tar jag tillfället att säga det för första gången, säger Tommy Hammar.

"Hade krattat manegen"

Erik Bergstedt från Sveriges geologiska undersökning (SGU) är projektledare och ansvarar för rivning- och saneringsprojektet av Vartaområdet och parallellt jobbar han med saneringen av impregneringsverket i Hultsfred.

– Roligt att vara här och vilken strålande dag. PÅ SGU finns en enhet som endast jobbar med oförorenade arbetet sedan 20 år tillbaka. Vi har ett 70-tal projekt i Sverige och det är det här vi gör, är intresserade av och vill vara med och utveckla och här i Hultsfred finns det goda möjligheter, säger Erik Bergstedt och lägger till:

– Vi kom in i bilden i Hultsfred 2014. Länsstyrelsen och kommunen hade verkligen krattat manegen och frågade om vi kunde ta på oss det. Och så här i efterhand så är det en fröjd att leda detta projekt. Kommunen och länsstyrelsen är alltid tillgängliga, lösensinriktade och beslutsmässiga, det är fantastiskt att driva projekt då.

Jobbar med impregneringsverket

Ett åtgärdsförberedande arbete har startat med det nedlagda impregneringsverket i Hultsfred och enligt Tommy Hammar ska det åtgärder komma igång där så småningom.

– Vi har en spännande tid framför oss. SGU med Erik i spetsen är huvudman och ska leda oss framåt i det arbetet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt