Annons:

Bättring krävs av djurägare i Hultsfreds kommun

Länsstyrelsen i Kalmar län anser att en djurägare i Hultsfreds kommun behöver se över sin djurskötsel. Det finns ett gäng brister och myndigheten kräver att djurägaren vidtar flera åtgärder.

Annons:

Länsstyrelsen genomförde i mitten av februari 2018 en djurskyddskontroll hos djurägaren som är bosatt i Hultsfreds kommun och kontrollen genomfördes med anledning av att följa upp bristerna som konstaterades vid en kontroll i maj förra året. 

Vid den senaste kontrollen hade inte några av fönsterrutorna skyddats och det fanns fritt hängande lysrör i taket med mera.  

I hagen som djuren hölls i fanns flera skaderisker i form av främst metallskrot och marken runt foderhäckarna var mycket blöt och upptrampad, vilket ledde till att de var tvungna att stå i sörjan när de åt vid foderhäckarna. Många av djuren var också blöta och smutsiga av gödsel och jord på lår och mage. 

Bristerna ska åtgärdas

Nu beslutar länsstyrelsen med stöd av djurskyddslagen att förelägga mannen att åtgärda en hel del på gården. 

  •  Markytor runt utfodringsplatserna ska hållas så pass torra att djuren inte behöver stå i vatten eller gödselsörja. Den åtgärden gäller omedelbart. 
  • Stallet ska gödslas ur med tillräckliga intervall så att golvytorna är tillfredsställande rena och torra. Den åtgärden gäller också omedelbart. 
  • Samtliga nötkreatur ska vara rena. 
  • Samtliga skaderisker med till exempel plåtar, armeringsjärn och läs taggtråd i stall och hagar ska tas bort eller göras oåtkomliga för nötkreaturen.  Det är en åtgärd som måste ske med omedelbar verkan. 
  • Samtliga fönster ska förses med lämpliga fönsterskydd och samtliga lysrör som djuren kan nå ska tas bort eller skyddas så att nötkreaturen inte kan skada sig på dem. Dessa åtgärder gäller snarast dock senast den 1 september 2018.  

Länsstyrelsen anser att det mot bakgrund av vad som kommit fram i ärendet är motiverat och angeläget från djurskyddssynpunkt att meddela detta föreläggande. De hoppas att detta säkerställer en god djurskötsel och djuromsorg som uppnås enligt gällande lagstiftning. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt