Annons:

LANDSTINGET KRÄVER TILLBAKA MÅNGMILJONBELOPP

Landstinget kräver tillbaka 12,6 miljoner efter omfattande journalfusk. Foto: Landstinget

LANDSTINGET KRÄVER TILLBAKA MÅNGMILJONBELOPP

Efter Landstingets granskning av länets privata fysioterapeuter kräver man nu tillbaka ett mångmiljonbelopp. Granskningen visade stora brister i journalhanteringen.
– Vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid Landstinget i Kalmar län.

Annons:

DV/DH har tidigare berättat om Landstingets granskning som ledde till att fyra fysioterapeuter anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg. Efter en extern granskning har nu även en femte klinik anmälts till IVO.

Utfallet av den externa granskningen visar skrämmande brister i journalföringen. Hos en aktör var bara 0,1 procent av 12 706 fakturerade åtgärder journalförda.

Andelen hos övriga fyra som anmälts ligger på 16 till 60 procent av de fakturerade åtgärderna.

Över tio miljoner

I Kalmar län finns det 28 fysioterapeuter i privat regi som har avtal med Landstinget och 25 av dem ersätts med i enlighet med den nationella taxan. Alla de 25 ingår i granskningen. Bara nio blir godkända, medan elva har brister och fem har allvarliga brister.

Landstinget riktar återkrav mot tio kliniker. Hos de fem med störst brister ligger kravet på hela 12,6 miljoner kronor.

Mindre återkrav riktas mot de övriga fem. Sex fysioterapeuter får en tidsfrist för att korrigera brister.

– Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut. Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter. Samtidigt kan vi konstatera att flera fysioterapeuter är granskade utan anmärkningar, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid Landstinget i Kalmar län, i ett pressmeddelande. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt