Annons:

Med ett växande kungahus – nu vill politikerna begränsa anslaget

Kungafamiljen har växt så det knakar och nu vill flera partier tillsätta en utredning om apanaget. Foto: Kungahuset.se

Med ett växande kungahus – nu vill politikerna begränsa anslaget

Anslaget till kungahuset måste begränsas med anledning av att kungafamiljen växer. Det skriver samtliga riksdagspartier utom V och SD i en debattartikel.
Politikerna befarar annars att kungahusets legitimitet och förtroende står på spel, rapporterar flera medier.

Annons:

Det är ledamöter i riksdagens konstitutionsutskott för Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som i gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet skriver att de har enats om att tillsätta en parlamentarisk utredning som ska se över hur anslagen till kungafamiljen ska förhindras från att skena.

Kungahuset består av 15 personer där elva av dem har arvsrätt till tronen. Men det är framför allt kommande generations potentiella utökning som de sex riksdagspolitikerna är orade för.

”I nästa generation kan man förvänta sig ännu fler arvsberättigade personer. Om alla dessa personer ska agera som officiella företrädare för Sverige handlar det alltså om en relativt stor grupp personer som skulle bedriva verksamhet som finansieras av riksdagens anslag till hovet”, skriver de och menar att det är något som skulle riskera att undergräva kungahusets legitimitet och förtroende.

Hänvisar till andra monarkier

I samråd med hovet vill ledamöterna utreda hur utformningen av riksdagens anslag till hovet kan bidra till att kungahusets officiella åtaganden främst utförs av ett begränsat och definierat antal i varje släktled. Det är bara dessa som enligt ledamöterna ska kunna göra anspråk på finansierade åtgärdera via statsbudgeten.

”Vi är övertygade om att en avgränsning av antalet medlemmar av kungahuset som utför officiella uppdrag är ett sätt att vårda statschefsämbetet”, skriver riksdagspolitikerna och passar på att påpeka att det i flera andra monarkier i Europa har förts och förs en liknande diskussion.

Hovstaten har ett anslag på cirka 70 miljoner kronor. Mer om hovets ekonomi kan du läsa om här. 

Fråga

Är du för monarkin?

Ja
Nej
Tveksam
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt