Annons:

Hundratals A-traktorer i länet kan få körförbud

I morgon hundratals A-traktorer i länet få körförbud. Foto: Bilprovningen

Hundratals A-traktorer i länet kan få körförbud

Få har besiktat sin A-traktor. Det gör att tusentals riskerar körförbud efter sista maj.
I Kalmar län handlar det om hundratals.

Annons:

För att öka trafiksäkerheten har nya besiktningsregler införts för A-traktorer. Men få har gjort det.

Nu riskerar 13 000 A-traktorer i landet att få körförbud. I Kalmar län handlar det om hundratals.

– A-traktorer har varit besiktningsbefriade, men vid poliskontroller har det visat sig att många har varit i riktigt dåligt skick. När man gör en kontrollbesiktning får man möjlighet att hitta de bristerna och ägarna får också en möjlighet att åtgärda dem, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelen.  

Den 17 maj hade endast 66 av 457 registrerade A-traktorer besiktats i länet. Det är färre än var femte A-traktor i Kalmar län.

– Det är verkligen kort om tid kvar och vi hade trott att fler skulle ha besiktat sina A-traktorer nu. Samtidigt vet vi att många är byggda på ett sätt som gör att de inte uppfyller kraven, säger Hans Cassepierre.

"Ligger illa till"

Han tror att få förstår hur allvarliga konsekvenser det kan bli om man fortsätter att köra med sin A-traktor efter söndag – när den fått körförbud.

– Om man blir inblandad i en olycka med ett fordon som har körförbud så ligger man riktigt illa till, för då kommer troligtvis inte ditt försäkringsbolag stå för några kostnader, utan du får stå för det mesta själv, säger han.

På grund av de nya besiktningsreglerna, som börjar gälla på söndag den 20 maj, får vissa fordon ett nytt datum som ligger närmare i tiden.

Epa-traktorer har redan sedan tidigare besiktningskrav.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt