Annons:

  • Release för bok om det hårda livet i Målilla

    Rune Johansson hade bokrelease för sin bok om faderns uppväxtförhållande. Här omringad av socialdemokrater. Foto: Socialdemokraterna

  • Release för bok om det hårda livet i Målilla
  • Release för bok om det hårda livet i Målilla

Release för bok om det hårda livet i Målilla

I går var det bokrelease för Rune Johanssons verk "I storskogens skugga". Boken handlar om hans fars berättelser från det hårda livet i statarsamhället Målilla från 1905 och framåt.

Annons:

Det var Hultsfreds Arbetarekommun och ABF som hade fått äran att stå värdar för Rune Johanssons bokrelease i Målilla på söndagen. Boken handlar om Runes far, Gunnar Johansson men sedermera omdöpt till James, hårda liv i småländska statarsamhället Målilla i början av 1900-talet. 

Riksdagsledamoten Laila Naraghi, som tillsammans med Rune Johansson tog initiativ till boken, var på plats när boken lanserades i Målillas Hembygdspark.

Duon samtalade om James, hur boken kom till och om levnadsvillkoren när Sverige fortfarande var en diktatur. James skrev ned historierna efter ett cancerbesked på 1970-talet och när Rune Johansson nyligen blev pensionär sammanställde han dem till en bok. I boken får man ta del av en unik period i James liv, där armodet härskade, patronerna hade total makt över sina undersåtar och där den moderna tillvaron började växa fram.

I boken får vi följa hans tidiga livsresa från Gårdveda med minnen av skogshuggarlägret, det underjordiska folket som vaktade kolmilan, den mullrande kvarnen, statargubbarnas tröst i brännvinet och kvinnornas kamp för överlevnad och oro för ännu fler barn.

Men han fick också möta mycket av det vi i dag ser som självklart under sin levnadstid.

Signerade exemplar delades ut

Två avsnitt ur boken hade lästs in av Rune Johansson i förväg och visades tillsammans med ett bildspel i två omgångar. Dessutom bjöd hembygdsföreningen på kaffe, kaka och bullar. Arbetarekommunens ordförande Micke Lång spelade några visor till kaffet, däribland Dan Andersson och Astrid Lindgren.

Sedan diskuterades det kring att demokratin aldrig får tas för given. 

Efteråt delades ett antal signerade exemplar av boken ut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt