Annons:

Lokal butik får kritik för märkning av sina produkter – måste göra om

Det lokala företaget Naturligt Vis fick en del kritik när en livsmedelskontroll genomfördes nyligen. Nu måste ägaren Helena Bågenhammar göra om det mesta.
– Det är jätteskönt att jag får hjälp samtidigt som det är jobbigt att behöva göra om allting, säger hon.

Annons:

Miljö- och byggnadsförvaltningen genomförde den 11 maj en livsmedelskontroll av företaget och en kontroll av verksamhetens hemsida gjordes några dagar senare. 

Vid kontrollen av hemsidan hittades många otillåtna hälsopåståenden och medicinska påståenden om kosttillskott och andra livsmedel, som till exempel ”Zeolite spolar och avgiftar din kropp från skadliga kemikalier och giftiga metaller”.

Felaktiga påståenden

På hemsidan förekommer också många medicinska påståenden om produkter och det är förbjudet. Enligt lagen får inte livsmedelsinformation tillskriva livsmedel egenskapen att förebygga, behandla eller bota mänskliga sjukdomar eller hänvisa till sådana egenskaper. 

Vissa av kosttillskotten saknade också uppgift om att de ska förvaras oåtkomligt för barn och det är butikens ansar för att de har korrekt märkning. 

Avvikelserna i kontrollrapporten ska åtgärdas innan den 31 augusti 2018. 

"Göra om allting"

Butiksägaren Helena Bågenhammar säger så här efter att hon har fått beslutet. 

– Alla vi som säljer kosttillskott får inte säga att något är bra eller att det hjälper. Och det gäller inte bara mig, det gäller alla som håller på med kosttillskott. Alla har fått föreläggande om att ta bort det. Det är svårt att veta hur man ska formulera sig när man inte får skriva att något är bra, säger Helena Bågenhammar. 

Nu får hon göra om formuleringarna som tog mycket tid och energi från första början.

– Det är mycket arbete som ligger bakom och nu får man plötsligt göra om allting. Det jag har skrivit är från amerikanska avhandlingar som jag har översatt. Det är jätteskönt att jag får hjälp samtidigt som det är jobbigt att behöva göra om allting, säger hon. 

"Det var väntat"

Hon startade företaget 2004 och har funnits i Virserum sedan 2016. Hon menar att hon har en butik som har allt man behöver för att hålla sig frisk. 

– Det var väntat att jag skulle få detta beslut. Det har inte funnits så mycket regler tidigare. Jag använder mig av den indiska läkekonsten Ayurveda och efter en resa till Indien har jag börjat sälja sådana kryddor och örter i butiken. Det är den som jag och många andra vill använda i stället för skolmedicinen, säger hon.

Fotnot: Den 3 januari ändrades rubriken till denna artikel. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt