Annons:

Hultsfred hamnade över snittet i ny undersökning

Hultsfreds kommun hamnade på plats 91 i förskolans modersmålsbarometer som rankar kommuner efter deras arbete med modersmål i förskolan. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Hultsfred hamnade över snittet i ny undersökning

Förskolans modersmålsbarometer som rankar kommuner efter deras arbete med modersmål i förskolan ger Hultsfreds kommun plats 91 i undersökningen.

Annons:

204 kommuner valde att delta i Förskolans modersmålsbarometer som rankar kommunerna utifrån hur aktivt de arbetar med modersmål i förskolan. 

Hultsfreds kommun placerar sig på plats 91 i rankingen med 14 poäng och snittet för riket var 13 poäng.  

"De har ett aktivt arbete"

Förskolans modersmålsbarometer har tagits fram av utbildningsföretaget ILT Inläsningstjänst och bygger på en enkät som skickats ut till Sveriges kommuner under perioden 18 april–4 maj. 

– Hultsfreds kommun placerar sig över snittet för riket och har ett aktivt arbete för att hjälpa flerspråkiga barn att utveckla sitt modersmål i förskolan. Forskning visar att ett aktivt modersmålsarbete stärker fortsatt språkutveckling både på modersmålet och svenska, samt barnens självkänsla och kulturella identitet, säger Jakob Skogholm, vd ILT Inläsningstjänst, i ett pressmeddelande. 

Så ser det ut i landet

Kommunens arbete med modersmål i förskolan omfattar i dag bland annat digitala tjänster med inlästa böcker på andra språkoch aktiv rekrytering av flerspråkig personal.

Det är stora skillnader mellan kommunerna i modersmålsbarometern. Högst resultat i Sverige har Arboga, Nässjö, Uddevalla, Värnamo, Flen och Mölndal med 22 poäng av 24 möjliga. I botten av de svarande kommunerna placerar sig Vara med noll poäng. Vimmerby kommun hamnar på plats 71 i förskolans modersmålsbarometer.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt