Annons:

Gustavsson om insatsen på yrkes-SM: ”Ska egentligen vara glad”

Lärarna Benny Andersson och Rikard Kling gläds över den tidigare eleven Mattias Gustavssons femteplats på yrkes-SM för unga lastbilsförare. Foto: Ossian Mathiasson

Gustavsson om insatsen på yrkes-SM: ”Ska egentligen vara glad”

Lastbilschauffören Mattias Gustavsson, 19, från Hultsfred slutade femma på yrkes-SM.
Han själv var besviken medan lärarna gladdes över den bästa placeringen som skolan haft i tävlingen.
– Jag vill alltid vinna, säger Mattias Gustavsson.

Annons:

Hösten 2016 firade två elever från Hultsfreds gymnasiums fordons- och transportprogram – Felix Karlsson och Mattias Gustavsson – stora framgångar vid kvaltävlingen till yrkes-SM för unga lastbilsförare. 

Felix Karlsson vann kvalet i Söderhamn och Mattias Gustavsson knep andraplatsen. Då Karlsson tackade nej till att ställa upp i vårens yrkes-SM-tävling fick Mattias Gustavsson chansen. Yrkes-SM arrangeras vartannat år medan kvaltävlingarna hålls varje år. 

– Jag var inte så nervös, jag gick in med inställningen att jag skulle vinna men det gick inte så bra. Jag är en riktig vinnarskalle och vill alltid vinna, säger Mattias Gustavsson. 

Tackar sommarjobbet

Till den stora finalen i Uppsala var det nio deltagare från olika skolor i landet som hade kvalificerat sig och tävlingen avgjordes i flera olika moment. 

Han noterades bland annat för en andraplats i momentet gällande lastsäkring med truck, vilket gav honom tio poäng i sammandraget. 

– Under sommarlovet mellan tvåan och trean 2016 körde jag bara truck och lastade lastbilar på Ikea Industry. Det är därifrån jag har fått mycket, jag får tacka sommarjobbet för det, säger Mattias Gustavsson. 

Läraren Rikard Kling tillägger:

– Det var han väldigt säker på, säger Kling. 

Hade vittring på pallen

Han hade också en pallplats inom räckhåll – fram till momentet där han skulle manövrera lastbil med släp och backa in en 25,25 meter lång lastbil med 15 centimeter som marginal på varje sida. Han slutade åtta i det momenten och tappade värdefulla poäng.

– Den insatsen är jag inte nöjd med för fem öre. Det ville sig inte och jag hade inte marginalerna på in sida, säger han. 

Han slutade till slut på en femteplats i totalen men han var inte riktigt nöjd.

– Egentligen ska jag vara glad över allting, att jag tog mig så långt och gick till finalen efter att ha halkat in på ett bananskal. Men jag vill alltid vinna, säger Mattias Gustavsson. 

"Intresset går spikrakt uppåt"

Lärarna Benny Andersson och Rikard Kling var dock mycket glada och stolta. 

– Vi tycker att han gjorde väldigt bra ifrån sig. En femteplats är jättebra, vi är helnöjda, säger Rikard Kling.

Fordons- och transportprogrammet är ett av Hultsfreds gymnasiums mest populära program. För fyra år sedan låg de på ett intag på 16 elever och för två år sedan gick de upp till 24 elever. Till hösten är det totalt 48 elever över två årskullar som studerar på flygplatsen.

– Intresset för programmet går spikrakt uppåt och som det ser ut just nu så kan vi inte växa oss större, säger Rikard Kling. 

Hur ser det ut på arbetsmarknaden när eleverna tar studenten?

– Den är perfekt. Alla som går ut och vill jobba inom detta yrke får jobb. Efterfrågan från företagen har varit enorm och man märker hur viktig APL (Arbetsplatsförlagt lärande) är för både eleverna och åkerierna, säger Benny Andersson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt